Najnovije

ERDOGAN PLJUNUO NA PUTINA: Samo tri dana nakon što ih je Rusija pomilovala, Turci počeli da im rade iza leđa!

U nedelju, samo tri dana nakon što je Rusija sklopila primirje između Turske i Sirije u sirijskoj provinciji Idlib, turski predsednik je zapretio da će preduzeti jednostrane akcije ako se naruši prekid vatra.

Erdogan i Putin (Foto: tccb.gov.tr)

Ankara je zatražila od NATO dodatnu pomoć kako bi se pomoglo da se podigne granica sa Sirijom, objavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Tražili smo dodatnu pomoć NATO-a za odbranu granice sa Sirijom i u vezi sa migrantskim izazovom", rekao je Erdogan, obraćajući se novinarima u ponedeljak zajedno sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Naglašavajući da je Turska tražila „konkretnu podršku svih naših saveznika u ovoj borbi“, Erdogan je sugerisao da je Turska bila jedina sila NATO-a koja se borila protiv „pretnji“ iz Sirije, uključujući ID, tokom devet godina i da su pretrpeli gubitke trupa, piše "Sputnjik Internešnal".

"Situacija u Siriji ugrožava Evropu. Nijedna zemlja u Evropi nema pravo da ravnodušno gleda na humanitarnu dramu u Siriji", kazao je Erdogan.

Sa svoje strane, Stoltenberg je ukazao na "zajednički izazov" migracionih i izbegličkih tokova duž grčko-turske granice, i rekao da ovaj problem zahteva "zajednička rešenja".

"Dakle, pozdravljam dijalog između Turske i Evropske unije i verujem da se može naći put napred. NATO će nastaviti da igra svoju ulogu. Trenutno smo raspoređeni u GNC-u kako bismo pomogli u rešavanju izbegličke i migrantske krize. Saveznici su takođe spremni da nastavimo da podržavamo Tursku, a mi istražujemo šta bismo još mogli učiniti ", rekao je Stoltenberg.

Erdogan je u nedjelju pozvao Grčku da "otvori kapije" migrantima, sugerišući da ih zemlja "pusti u druge evropske zemlje" i "oslobodi se tog tereta".

Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas upozorio je Ankaru da migrantsko pitanje ne koristi kao "čip političkog pregovaranja" s evropskim zemljama pre razgovora s zvaničnicima EU.

Desetine hiljada migranata okupilo se kraj tursko-grčke granice krajem prošlog meseca nakon što je Ankara objavila da je otvorila svoju granicu sa EU usred borbi u Idlibu u Siriji. Prošle nedelje, predsednik Erdogan upozorio je da će dozvoliti "milionima izbeglica" da se presele prema granicama Turske sa EU, s tim da će se period jednostrane samopožrtve Turske u odnosu na izbeglice "privesti kraju".

Tramp okrivio Moskvu i Rijad za pad Vol Strita! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA