Najnovije

AMERIKA KORISTI PANDEMIJU NA NAJPODLIJI NAČIN! Usred haosa šalju sisteme Patriot! Kukavički napadi na iranske snage!

Uz pandemiju koronavirusa koja dominira pažnjom sveta, lako je zaboraviti da su SAD u suštini u ratu s Iranom, samo u četvrtak uveče, su sproveli veliku vazdušnu akciju bombardovanja više proiranksih meta širom južnog Iraka.

Američki marinci (Foto: marines.mil)

Kao odgovor na prethodne raketne napade na Kamp Taji u kojima su u sredu ubijena dva Amerikanca, Pentagon je izjavio da su „sve opcije na stolu“ - što sugeriše da bi moglo doći do još nekih udara. Pentagon je saopštio da je pokrenuo "proporcionalan" odgovor na pet oružanih objekata Katajib Hezbolaha.

Iračka vlada odmah je osudila napade ne samo neovlašćenim kršenjima njenog vazdušnog prostora, već i ubistvo nekoliko pripadnika iračkih snaga sigurnosti.

Glavni američki general u regionu, Frank MekKenzi, potpuno je zanemario osudu bagdada na prisustvo američkih trupa, rekavši pritom da su iračke snage krive što su oni tamo. Mnogi oficiri u iračkoj vojsci u suštini vide Hezbolaa kao de fakto produženje nacionalnih snaga. 

Irak je odmah osudio vazdušni napadi od strane SAD u petak, u kojima je rečeno da su ubili šest osoba i upozorili na opasne posledice za ono što se naziva kršenjem suvereniteta i ciljanom agresijom na redovne oružane snage nacije.

Ministarstvo spoljnih poslova nadalje je pozvalo ambasadore SAD i Velike Britanije nakon napada. Ali Pentagon se ne povlači. "Ove lokacije koje smo pogodili jasne su lokacije terorističkih baza", rekao je u petak MekKenzi.

Na pitanje o žestokom odgovoru Iraka on je rekao: "Ako su iračke vojne snage tamo, rekao bih da verovatno nije dobra ideja da se pozicionirate sa Hezbolahom nakon napada u kojem su ubijeni Amerikanci i članovi koalicije."

Policija evrpskih zemalja stiže na grčko-tursku granicu uz srpske ratne pesme! Više o tome OVDE!

 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA