Najnovije

SOCIJALISTI ODUSTALI OD KAMPANJE! Slavica Đukić: Zbog korona virusa nema prostora za predizborne aktivnosti

“Očigledno je da je korona virus uticao na kompletan život u Srbiji. Činjenica je da već u ovom momentu imamo dosta obolelih osoba i da broj iz dana u dan raste”, kaže potpredsednica Socijalističke partije Srbije i ministarka bez portfelja Slavica Đukić, odgovarajući na pitanje koliko će korona virus uticati na predizbornu kampanju u Srbiji.

Slavica Đukić (Foto: Jutjub)

“Sve mere koje preduzimamo imaju za cilj da usporimo širenje infekcije i sprečimo teže i fatalne ishode i stoga u narednom periodu neće biti prostora za predizborne aktivnosti. Moja je procena da izbori mogu biti odloženi na neko, ne baš duže vreme, ali kadgod da budu SPS će u njima učestvovati”, ističe ona.

Kakve rezultate očekujete na parlamentarnim, ali i na lokalnim izborima, kada god oni budu održani?

– Verujem u pozitivan ishod. Mislim da će nas i na nacionalnom i na lokalnom nivou biti isto, ali se nadam i više nego do sada. U većem procentu i u većim apsolutnim brojevima.

Lista SPS-JS za parlamentarne izbore pomalo je iznenadila, budući da na njoj nema nijednog ministra, osim lidera Vaše stranke. Da li to SPS računa da će ponovo biti deo vlasti?

– Mislimo da će nakon izbora okolnosti biti takve da će se nastaviti sa započetim državnim i svim drugim poslovima bitnim za građane Srbije. Socijalisti će svojim kvalitetima sigurno biti potrebni vlasti.

SPS je više puta insistirala da bude na zajedničkoj listi sa SNS-om. To se nije dogodilo, pa se čini da je vaša stranka ipak sa naprednjacima napravila neki dogovor za budućnost?

– Znate, za svaku političku opciju, za svaki politički subjekt je važno da ima svoj identitet, ali pitanje integriteta zemlje i državna politika koja znači boljitak za svakog našeg građana je ispred interesa svake partije. I naša ponuda je upravo bila u tom smislu. Analiza je pokazala da je za Srbiju i naše građane svejedno da li ćemo ići odvojeno ili skupa. Postizborne koalicije su moguće, a i opredeljenje lidera naših partija i naših organa je bilo da idemo samostalno.

Mnogi ipak tvrde da je SPS zbog tesne saradnje sa naprednjacima izgubila identitet i da se osipa?

– Da SPS nikad nije izgubio identitet govore izborni rezultati, posebno oni koje smo ostvarili na lokalu, između prethodnih i predstojećih parlamentarnih izbora. Dobili smo i u apsolutnom i procentualnom broju veće poverenje građana, što je vrlo značajno. Dakle, to što neki analiziraju i što imaju percepciju da SPS-a nema, pokazalo se da nisu u pravu, jer i onda kada je bilo planirano da budemo demontirani, mi smo opstali. Iskreno mislim da SPS tek ima budućnost.

Neposredno pred predaju izborne liste za parlamentarne izbore vašu stranku napustila je dugogodišnja poslanica SPS Stefana Miladinović. Šta je zapravo posredi, ima li istine u pisanju medijima da je glavni razlog Vladan Zagrađanin koji „zavodi red“ po SPS-u?

– Svako ko zavodi red u SPS-u je dobrodošao u SPS, i svi oni kojima se ne dopada struktura SPS-a imaju različite mogućnosti. Stefana Miladinović je meni vrlo draga osoba i samo ona zna zašto je napravila taj korak. Zapravo, iskreno mislim da je ljudima tipa Stefane bilo mesta u SPS-u, ali je najbitnije šta ona misli.

Potpuno je iznenadila Vaša kandidatura za gradonačelnicu Kragujevca budući da ste do sada bili na zakonodavnim i izvršnim mestima u Srbiji, pa čak i v.d predsednika države. Šta je presudilo da se kandidujete i da li to znači da je došlo vreme da na čelo Kragujevca dođe jedna žena?

– Iskustva iz mog angažmana na zakonodavnim i izvršnim funkcijama su izvrsna podloga za doprinos Kragujevcu, gradu prvog Liceja, univerzitetskom gradu koji ima takvu tradiciju da iziskuje, pre svega, uključivanje i zajedništvo gradonačelnika ili gradonačelnice sa svojim građanima u daljim koracima.

Zašto ste odlučili da se vratite tamo odakle ste poodavno zaplovili političkim vodama i zašto ste spremni da se odreknete ministarskog resora koji je, čini se, konačno zaživeo?

– Moje interesovanje za resor u kome sam sada nikako neće jenjavati bez obzira da li ću ostati ovde, ili ću biti na nekoj drugoj funkciji, ili raditi neke poslove koji čak i nemaju mnogo dodirnih tačaka sa funkcijom. Smatram da populaciona dinamika i pitanja nataliteta i pronatalitetnih mera zapravo jesu pitanje svakog čoveka, bez obzira na životno doba. Nisam se opredelila ni za šta, prosto će me građani sa svojim izborima opredeliti na neku od pozicija.

Kako ocenjujete konkurenciju na izborima u Kragujevcu gde je na jednoj strani dugogodišnji gradonačelnik Verko Stevanović, a na drugoj novi naprednjački kadar?

– Nov naprednjački kadar će predvoditi samim svojim imenom predsednik države koji je ne samo najpopularniji, nego ima i najbolje rezultate. S druge strane, Veroljub Stevanović je čovek koji je Kragujevcu u jednom periodu kao gradonačelnik dao mnogo toga. Međutim, mislim da je u 21. veku vreme za ženu i mislim da sva moja iskustva mogu da uđu u jednu zdravu kompeticiju sa onima koji takođe pretenduju da budu gradonačelnici.

Kažete da je Vaš plan da zvaničnu kampanju započnete pozivom protivkandidatima da jedni drugima predstavite svoje programe. Verujete li da će se Vaši protivkandidati odazvati Vašem pozivu?

– Imala bih veliku potrebu da kao gradonačelnica sve ideje onih koji su takođe učestvovali u ovoj utakmici primenim, ako se te ideje ocene kao dobre. Pretpostavljam i da ostali učesnici u ovoj trci imaju takvu istu potrebu. Međutim ako se i ne odazovu, moj poziv je zapravo pokušaj da pokažem kako bi gradonačelnik trebalo da obavlja svoj posao. Nikada sam, uvek u dogovoru sa građanima i njihovim predstavnicima.

Mesto gradonačelnika sa sobom donosi i rešavanje komunalnih problema. Sa tim čini se do sada niste imali mnogo kontakta. Kako nameravate da rešite taj problem obzirom da neke informacije govore da je Kragujevac poslednjih godina u svakom, pa i u finansijskom pogledu stagnirao?

– Smatram da ne treba krenuti od toga da je neka sredina stagnirala. Onog momenta kad neko preuzima obavezu, on ima i dužnost da unapredi sve sfere za koje je odgovoran. U tom smislu, sigurno da ću učiniti onaj korak koji sam učinila i kada sam počela da se bavim pitanjima demografije i populacione politike. Okupiću, pre svega, stručnjake, pogledaću planska dokumenta i učiniću maksimum da timski uradim najviše da Kragujevac ima onako lepo lice kakvo zaslužuju Kragujevčani.

Pročitajte OVDE šta je Aleksandar Vučić poručio građanima.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA