Najnovije

DOJČE VELE: Vojne tajne Bundesvera na aukciji na internetu!?

Nemački istraživači bezbednosti kupili su na aukciji na internetu rashodovani Bundesverov laptop računar za samo 90 evra.

Nemačka vojska (Foto: Jutjub)

Na računaru je bio niz dokumenata, uključujući uputstva o tome kako uništiti sistem protivvazdušne odbrane LeFlaSys Ozelot.

Na njemu su bili tajni dokumenti o pokretnom raketnom sistemu koji koristi nemačka vojska.

Stručnjaci za bezbednost kompanije G Data iz Bohuma kupili su polovni laptop Bundesvera za 90 evra na internet platformi za aukcije Ibej. Na računaru je bio niz dokumenata, uključujući uputstva o tome kako uništiti sistem protivvazdušne odbrane LeFlaSys Ozelot.

To je pokretni raketni sistem protivvazdušne odbrane koji je prvi put instaliran 2001. godine i koji se i danas koristi. Sistem "zemlja-vazduh" koristi se za brzo reagovanje protiv vazdušnih pretnji, za zaštitu komandnih centara i trupa u pokretu. Podaci na računaru su označeni sa "VS-Nur fur den Dienstgebrauch" – što znači da je reč o najnižem nivou tajne.

Nebezbedan sistem

Tim Berghof, stručnjak za bezbednost koji radi za G Data, objasnio je da je to robustan računar, težak pet kilograma i dizajniran za terensku upotrebu. Berghof je rekao da je uređaj verovatno napravljen početkom dvehiljaditih i da još dobro radi.

"Računar koji smo kupili sadrži opsežne tehničke informacije o sistemu LeFlaSys, uključujući detaljna uputstva za njegov rad i održavanje. Tu su informacije o tome kako da se koristi sistem za nišanjenje, kao i sama platforma za oružje. I naravno, tu su uputstva o tome kako uništiti ceo sistem da bi se sprečilo da ga koriste neprijateljske snage", rekao je Berghof.

On i Aleksandra Šter, programer u timu G Data, napravili su detaljnu kopiju računara, odnosno hard-diska.

"Bilo je lako pristupiti informacijama. Za prijavu u Vindouz nije bila potrebna lozinka. Prijava za program koji sadrži dokumentaciju sistema oružja zaštićena je lozinkom koju je lako pogoditi. Posle te male prepreke možete slobodno da pregledate dokumentaciju."

Ministarstvo: Podatke je trebalo uništiti

Laptop je prodala firma za reciklažu iz Bingena. Za nedeljnik "Špigl", koji je prvi izvestio o tom slučaju, Ministarstvo odbrane Nemačke je saopštilo da je kompanija za reciklažu odgovorna za uništavanje podataka.

"Svi stari računari koji su korišteni za LeFlaSys, poslati su na recikliranje s naredbom da se memorisani podaci na diskovima unište ili učine neupotrebljivim", rekla je portparolka Ministarstva "Špiglu". "Pretpostavljamo da je došlo do greške tokom recikliranja dotičnog računara."

To znači da popravka računara, odnosno tamo memorisanih informacija, ne predstavlja ozbiljno curenje podataka i potencijalnim neprijateljima ne pruža kritične informacije.

Vojska je zakonski obavezna da uništi sve podatke pre prodaje svoje IT-opreme.

Ovo nije prvi takav slučaj: jedan šumar iz Gornje Bavarske 2019. je pronašao tajna uputstva za pokretnu raketnu artiljeriju tipa MARS, kada je na aukciji saveznih vlasti kupio četiri laptop-računara.

Pročitajte OVDE   sve o ruskom čudu.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA