Najnovije

ORUŽJE KOJE JE UNIŠTILO GLOBALNI POREDAK: Rusija ima raketu sposobnu da pređe 18.000 km i stigne do bilo kog cilja na svetu

Rusija je i dalje jedna od vodećih u svetu u isporuci oružja za razne zemlje, jer proizvodi ne samo konkurentno, već i visokokvalitetno oružje, zbog čega je poštuju širom sveta.

Sarmat (Foto: RIA)

Međutim, ne izvozi se svako oružje koje Rusija stvori, jer je ono ponekad strateški važno za zemlju. Zbog toga niko ne želi direktnu konfrontaciju sa Ruskom Federacijom, već koristi razne antiruske projekte, slične onima kojima Ukrajina sada pribegava.

Prema saznanjima, ruske interkontinentalne balističke rakete (ICBM) mogu da pogode praktično bilo koji cilj na Zemlji – njihov domet su hiljade kilometara.

Poslednja, nadograđena verzija raketnog sistema R-36M, koji je na Zapadu poznat kao “sotona”, usvojena je neposredno pre raspada Sovjetskog Saveza 1988. 

On je, u poređenju sa svojim prethodnikom, dobio bolju zaštitu od presretanja, što je postignuto naprednijim bojevim glavama, mamcima.

R-36M će zameniti moderniji kompleks, nazvan RS-28 “Sarmat”. Pretpostavlja se da će je u bliskoj budućnosti usvojiti vojska Ruske Federacije.

Jedna od karakteristika ovog sistema je i velika korisna nosivost do 10 hiljada kilograma. Kompleks može biti naoružan i nuklearnim i konvencionalnim bojevim glavama.

Radijus uništenja RS-28 procenjuje se na 18 hiljada kilometara što je dovoljno da se pokrije čitav svet i stigne do SAD-a. Američki izvori navode da će Sarmat RS-28 moći da pređe 35.000 kilometara podorbitalnog leta.

Rusija nastavlja da ide ka modernizaciji svog arsenala balističkih i krstarećih raketa.

Zemlja je svetski lider u razvoju i proizvodnji raketnog oružja, od kojih su neke nasledile od Sovjetskog Saveza. Rusija je tada dobila veliku zbirku projektila, koju zemlja i dalje unapređuje.

Rusija uskoro dobija jedinstven u svetu primerak legendarnog helikoptera Mi-4! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA