Najnovije

DAČIĆ SE UZDA U AMERE: SAD ključan partner u postizanju rešenja za KiM

Dodatno unapređenje srpsko-američke saradnje, van svake sumnje, predstavlja jedan od naših najznačajnijih spoljno-političkih prioriteta, rekao je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i poručio da je optimista u pogledu budućnosti odnosa Srbije i SAD.

Ivica Dačić (Foto: mfa.gov.rs)

- Smatram da nas još malo pa 140 godina diplomatskih odnosa uči da su, istorijski gledano, u sličnim kritičnim trenucima Srbija i SAD bile zajedno na pravoj strani istorije, deleći iste ideale i vrednosti - rekao je Dačić govoreći na temu srpsko-američki odnosi - nekad, sada i u budućnosti u okviru Srpsko-američke akademije za lidere čija se predavanja održavaju onlajn, a na kojoj je učestvovao zajedno sa ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem.

Sa zadovljstvom, kaže, može da konstatuje da saradnja Srbije i SAD, uprkos realnim izazovima, ima pozitivnu dinamiku i navodi da je poslednjih godina intenziviran politički dijalog na svim nivoima i u brojnim oblastima, što je doprinelo stvaranju stabilnog osnova za razvoj ukupnih bilateralnih odnosa.

- Intenziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou i otvoreni poziv predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju ostaje tema na koju uvek podsećamo američke partnere, posebno ukoliko se ima u vidu da je poslednji američki predsednik koji je boravio u Beogradu bio DŽimi Karter još juna 1980. godine - rekao je Ivica Dačić na predavanju u okviru prve Srpsko - američke akademije za lidere, koju je pokrenuo Kongres srpsko - američkog prijateljstva.

Naveo je da u savremenim srpsko-američkim odnosima pitanje Kosova i Metohije sigurno predstavlja važnu temu političkog dijaloga i da Srbija SAD vidi kao ključnog partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja, prihvatljivog za obe strane.

- Uprkos razlikama u stavovima sa SAD, ostajemo potpuno otvoreni za dalje razgovore o rešavanju ovog pitanja - rekao je Dačić.

Srbija posebno, rekao je Dačić, uvažava podršku koju nam SAD kontinuirano pružaju u ostvarivanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji, kao našeg strateškog cilja.

- Nadam se da će SAD nastaviti sa aktivnom podrškom našoj zemlji u ostvarivanju tog cilja, bez obzira na izazove sa kojima je sama Evropska unija trenutno suočena. - kaže Dačić.

Poručio je da Srbija ostaje spremna za dalje jačanje bilateralnih odnosa u svim oblastima koje mogu dati dodatni kvalitet i sadržinu našoj saradnji, kao i za nastavak intenzivnog rada na jačanju ekonomskih veza i na privlačenju investicija iz SAD, nakon okončanja aktuelne krize izazvane pandemijom korona virusa.

Jednu od važnih spona sa SAD predstavlja, kako je naveo, i srpska dijaspora za koju kaže da je ostavila značajan trag u SAD i predstavlja dodatnu vrednost u gradnji naših budućih odnosa.

Naveo je da je poslednja decenija 20. veka donela i najteži period u srpsko-američkim odnosima, što je sveukupno kulminiralo prekidom diplomatskih odnosa 25. marta 1999. godine usled oružanog sukoba između NATO i tadašnje SR Jugoslavije.

- Ovo je nesumnjivo predstavljalo najnižu tačku u skoro 140 godina dugoj srpsko-američkoj istoriji. - naveo je Dačić.

Da li će naprednjaci štopovati vreme penzionerima? Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA