Najnovije

OSVETA NOĆNOG NEBA! Haftarove snage osule vatreni oganj na gnezdo plaćenika!

Snage libijskog generala Kalifa Haftara ispalile su rakete na glavni grad Tripoli rano u utorak nakon što su ih vladini lojalisti izbacili iz niza gradova na zapadu.

Haftarova vojska LNA (Foto: Jutjub)

Salva raketa izazivala je glasne eksplozije tokom cele noći, izvestili su dopisnici AFP-a. Nekoliko domova pogođeno je oko vazdušne baze Mitiga u istočnom predgrađu, gde povremeno funkcioniše aerodrom. Nije bilo neposrednih reči o bilo kakvim žrtvama.

Vlada nacionalnog jedinstva priznata od UN-a, koja se nešto više od godinu dana bori protiv ofanzive na glavni grad, optužila je Haftarove snage za osvetu protiv civilnog stanovništva Tripolija nakon njihovih gubitaka u ponedeljak.

"Kriminalističke milicije i plaćenici iskalili su svoj gnev po stambenim naseljima Tripolija da bi se osvetili za njihov poraz, ispaljivajući desetine raketa na glavni grad neselektivno", izjavio je portparol Mohamad Gnounou.

U ponedeljak je vlada jedinstva ponovo osvojila obalne gradove Sorman i Sabrata i nekoliko unutrašnjih gradova.

Sorman i Sabrata leže 60, odnosno 70 kilometara zapadno od Tripolija, na oko pola puta do tuniske granice, a njihov gubitak je veliki udarac Haftarovim snagama.

Libija je pretrpela skoro deceniju sukoba otkako je dugogodišnji vladar Moamer Gadafi srušen i ubijen u obojenoj revoluciji 2011. godine koju je podržalo nekoliko zapadnih sila.

UN kažu da su stotine ljudi ubijene, a više od 200.000 raseljeno otkako je Haftar pokrenuo svoju bitku za Tripoli, koja se brzo pretvorila u krvavi zastoj.

Tripoli zadao strahovit udarac Haftaru uz veliku pomoć Turske! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA