Najnovije

TRI SCENARIJA: Šta ako Kim DŽong Un umre?

Pojavile su se glasine da bi vrhovni vođa Severne Koreje Kim DŽong Un mogao da bude u ozbiljnoj životnoj opasnosti posle navodne operacije srca. Dokaz tome je njegov izostanak sa praznika posvećenog njegovom dedi, ali i sa svih državnih aktivnosti u aprilu 2020. godine. Čak je i Kina poslala tim u Severnu Koreju, uključujući medicinske eksperte, kako bi izvestili o stanju korejskog vođe.

Kim DŽong Un (Foto: Jutjub)

Ovo se desilo i 2014. godine kada je Kim nestao na 40 dana i pojavio sa štapom, jer je operisao stopala.

Ukoliko Kim DŽong Un umre ili bude onesposobljen za vlast, postoje bar tri scenarija za Severnu Koreju.

Prvi scenario

Prvi, je da Kima nasledi neko od srodnika, čime bi se nastavila tradicija vladajuće dinastije. Međutim, Kimova deca su jako mlada, a žena mu se ne bavi politikom.

NJegov brat zauzima srednju partijsku poziciju i ne pokazuje interesovanje i kapacitet za vlast. Kao jedini eventualni naslednik spominje se njegova sestra koja je nedavno unapređena.

Drugi scenario

Drugi scenario bi bio opasniji. S obzirom na to da Kim nije profilisao jasnog naslednika, najgori slučaj tranzicije moći, bila bi borba različitih frakcija i nasilni slom političkog sistema.

Rezultat toga mogla bi da bude masovna izbeglička kriza, mahom pokušaj bežanja u Kinu i Južnu Koreju, ali i potencijalna upotreba nuklearnog oružja, ako padne u pogrešne ruke.

Treći scenario

Treći scenario je možda i najneverovatniji, a to je otvaranje Severne Koreje svetu i održavanje demokratskih i slobodnih izbora u ovoj zemlji.

Sve ove teorije su naravno na nivou nagađanja, s obzirom na to da niko zaista ne zna zbog čega je Kim DŽong Un nestao sa političke scene, a problem se može pokazati i neznatnim.

Kreće bitka do istrebljenja, Tramp protiv Gejtsa. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA