Najnovije

NI KORONA NE MOŽE DA JE UGROZI: Angela Merkel u krizi ubire poene kao nikad do sad

Višenedeljno ograničenje kretanja, gubitak prava na slobodu, zatvorene prodavnice i restorani, diskusije o aplikaciji koja posreduje profile kretanja, i zaduženje države kao nikad do sad – ne tako davno takav scenario je bilo moguće zamisliti samo u filmovima o katastrofama. Ali, iz fikcije prešlo se u realni svet. Savezna vlada Nemačke se drastičnim merama bori protiv širenja korona virusa.

Angela Merkel (Foto: Jutjub)

I pritom u narodu ima široku podršku. Političko delovanje izgleda da odgovara očekivanjima građana u vanrednim situacijama, i to bez obzira kojoj su partiji skloni. Samo troje od desetoro ispitanih kritkuju vladine mere. To su rezultati ARD-ovog istraživanja „Dojčlandtrend“.

Pre mesec dana, četvrtina Nemaca bila je zabrinuta da bi se oni sami ili neko od njihovih članova porodice mogao zaraziti novim virusom, sada je njih polovina zabrinuta (51%). U percepciji rizika od inficiranja korona-virusom postoje male razlike među generacijama. Kod građana starosne dobi preko 65 godina, više od polovine ima odgovarajuće strahove (53%). No, kod onih ispod 40 godina, 45 odsto, dakle ne baš mnogo manje, strahuje od infekcije Kovid-19.

Održavati distancu, ali ne dozvoliti nadgledanje

Zabranu kontakta, koja je na saveznom nivou uvedena 23. marta, prihvata velika većina građana: 93 odsto ispitanih i dalje smatra da je to ispravno. Kada se radi o aplikaciji za pametni telefon na kojoj bi se dobrovoljno obrađivale informacije o inficiranim korona-virusom, kao i podaci o kretanju kako bi se na telefonu pokazali lični rizični kontakti, to bi prihvatila skoro polovina građana. Druga polovina to odbija. LJudi su pre svega sumnjičavi zbog zaštite ličnih podataka.

Na intenzivnoj nezi širom Nemačke 40.000 kreveta

Uprkos velikim brigama zbog moguće zaraze, poverenje u nemački zdravstveni sistem je veliko. Tri četvrtine građana je izrazilo veliko i veoma veliko poverenje, da će zdravstvene ustanove i lekari u osnovi uspeti da se iznesu sa pandemijom korona-virusa. Pri tom je još uvek četvoro od desetoro ispitanih izrazilo sumnje u nemačke kapacitete kada je reč o lečenju (37%). Oni imaju velike i veoma velike brige, da neće svaki oboleli moći da bude tretiran na odgovarajući način.

Pripaziti na pravo na slobodu

Nezavisno od  eoma velikog prihvatanja ograničenja kontakta, u ovom trenutku je četvoro od desetoro ispitanih građana zabrinuto da bi prava na slobodu zbog pandemije mogla da budu dugoročno ograničena.

Najveće brige su izrazili pripadnici Alternative za Nemačku (AfD) i Stranke levice. Međutim, čak četiri od deset pristalica CDU/ CSU izražavaju nelagodu zbog trenutnih mera. Više od ograničenja sloboda i straha od toga da mogu da se zaraze, Nemce u ovom trenutku brine ekonomska dimenzija pandemije. 75 odsto građana ima velike ili veoma velike brige da će se ekonosmka situacija zbog pandemije korona.virusa pogoršati.

Doduše o svojoj životnoj situaciji većina još uvek nema ozbiljnih briga. Ali, ipak trećina građana s pravom glasa strahuje da će se, kao posledica korona-krize, njihova ekonomska situacija pogoršati.

Vlada ubire uspeh

Pozitivna ocena kriznog menadžmenta u doba korone povećava ukupnu reputaciju Savezne Vlade Nemačke. Početkom marta je šest od deset građana bilo nezadovoljno radom vlade, a samo četiri zadovoljno. Sada, tačno mesec dana kasnije situacija je upravo obrnuta. Velika koalicija koju čine CDU/ CSU i SPD uživa podršku građana kakva nije zabeležena u istraživanjima „Dojčlandtrend“ još od 1997. godine, otkako se vrše istraživanja.

Rad vlade poslednje četiri nedelje ne podržavaju samo pristalice njihovih partija. Takođe i u redovima Zelenih i FDP uživaju veliku podršku. Oko 50 odsto pristalica Levice takođe podržava rad vlade, dok podršku iz redova AfD daje tek svaki šesti ispitanik.

CDU i CSU u usponu, ali ne i SPD

Promena političkog raspoloženja odražava se i na pitanje koju bi partiju građani danas birali, ako bi sledeće nedelje bili izbori. Velika koalicija i dalje ima ogromnu većinu. Unija CDU/ CSU pravi ogroman skok, za sedam procenata, te bi tako za ove partije glasalo 34 odsto građana. Interesantno je pak da partner u Vladi Nemačke, SPD ne može da profitira od ove velike podrške. Socijaldemokrate su i dalje zakovane na svojih 16 odsto podrške.

Na pitanje „Dojčlandtrenda“ o simpatijama koje građani gaje za pojedine političare, iz redova SPD jedino Olaf Šolc, savezni ministar finansija još ubire poene. On je dobio 63 odsto podrške, 17 proceanta više nego prethodnog meseca, skoro kao kancealrka Angela Merkel koju podržava 64 (+11) odsto građana.

Rekordne poene beleži i ministar zdravlja Jens Špan (60%, +9%) i ministar privrede Peter Altmajer (51 procenat, 13 više nego u januaaru). Da građani nagrađuju aktivno delovanje u krizi, pokazuje i primer bavarskog premijera iz redova CSU. Markus Zeder je na saveznom nivou dobio 58 odsto podrške (+16), i tako skoro dostigao popularnost ministra zdravlja.

Pročitajte OVDE kako je ruska pomoć stigla u SAD.

Izvor: Dojče vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS