Najnovije

SAD RAZVIJA NOVE TESTOVE ZA KORONU! Moći će da se otkriju oboleli i pre nego što postanu zarazni

Naučnici koji rade za američku vojsku dizajnirali su novi test na Kovid-19 koji bi potencijalno mogao da identifikuje prenosnike pre nego što postanu zarazni i šire bolest, saznaje "Gardijan".

Korona virus, zaštitna maska (Foto: Pixabay)

Koordinatori projekta nadaju se da će testom zasnovanim na krvi moći da otkrije prisustvo virusa već 24 sata nakon infekcije - pre nego što ljudi pokaže simptome i nekoliko dana pre nego što se smatra da je nosilac sposoban da ga širi na druge ljudi.

To je takođe oko četiri dana pre nego što trenutni testovi mogu da otkriju virus. Test je nastao iz projekta koji je osnovala američka Vojna agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane (Darpa), a koji je imao za cilj brzu dijagnozu zaraznih hemikalija ili hemijskih ratova. Istraživanje je ubrzano kada je izbila pandemija, a očekuje se da će novi test biti predložen za odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) od strane američke Uprave za hranu i lekove (FDA) u roku od nedelju dana.

Iako bi preinfektivno otkrivanje poboljšalo efikasnost programa testiranja i praćenja, dok vlade širom sveta ublažavaju zatvaranje, Darpa je upozorila da mora da sačeka dok se ne dobije odobrenje FDA i da se test može primeniti u praksi radi dokaza o tome koliko rano test može da prepozna virus.

- Cilj istraživanja je razviti i potvrditi rani dijagnostički test reakcije krvi domaćina na Kovid. Budući da se imuni odgovor na infekciju razvija odmah nakon kontakta, očekuje se da će test pružiti dijagnozu Kovid infekcije ranije - rekao je prof Stjuart Silfon, koji vodi istraživački tim u bolnici "Maunt Sinaj" u NJujorku.

Saradnički timovi sa medicinskih škola na "Maunt Sinaj", Univerzitetima Djuk i Prinston trebalo bi da objave istarživanja koja stoje iza razvoja testova uskoro čime će naučnici širom sveta isprobati slične metode.

Policija u Indiji privodi ljude u vozila sa zaraženima korona virusom? Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA