Najnovije

NISMO VIŠE TOLIKO MOĆNI, PRIZNALI AMERI: Rusija sprema ekranoplan A-050! Zovu ga "morsko čudovište"!

Rusija priprema novo „morsko čudovište” – ekranoplan A-050, koji će moći da preveze 100 članova posade ili devet tona tereta, razvijajući brzinu do 450 kilometara na čas, ne samo na vodenoj površini, već i po ledu ili ravnoj stepi, piše američki list „Mi smo moćni” (We Are the Mighty).

Ekranoplan A-050 (Foto: RIA)

Prema navodima ovog izdanja, leteći brod na osnovi dinamičkog vazdušnog jastuka, trebalo bi da počne da se koristi ove godine. Prema navodima, A-050, biće unapređena verzija eksperimentalnog „Kaspijskog čudovišta”, koji je poslužio kao osnova za ekranoplan-nosač raketa „Lunj“.

Kako se navodi, najpoznatiji i najuspešniji ekranoplanovi SSSR su pojekti „Lunj" i „Orlenok".

Višetonske mašine tipa „Lunj“ ubrzavale su do pet stotina kilometara na sat, bile su naoružane protivbrodskim raketama i praktično nevidljive za radare. Manji po dimenzijama „Orlenok", mogao je da preveze do 150 vojnika i nekoliko borbenih vozila pešadije.

Trenutno konstruktori predlažu Ministarstvu odbrane novu generaciju ekranoplanova. Zahvaljujući primeni modernih materijala, A-050 „Čajka-2", teška je oko 50 tona i može da preveze stotinu vojnika ili devet tona tereta. Pomoću avio-motora „Čajka" će dostizati brzinu do 450 kilometara na sat, ne samo na vodenoj površini, već i po ledu ili ravnoj stepi, a moći će da pređe do pet hiljada kilometara.

Ranije je ministar za industriju i trgovinu Rusije Denis Manturov izjavio da Rusija priprema perspektivni ekranoplan s raketnim naoružanjem. Prema njegovim rečima, ekranoplan će se koristiti za zaštitu Severnog morskog puta i patroliranje Crnim i Kapsijskim morem.

Iako ekranoplani liče na avione – oni to nisu. Reč je o vozilima koji mogu da se vinu u vazduh svega nekoliko metara iznad površine vode, a koriste efekat tla, odnosno silu zemljine teže i funkcionišu na principu sabijanja vazduha između krila ekranoplana i vodene površine.

Prvi ekranoplani konstruisani su Sovjetskom Savezu u Centralnom Hidrofilskom Dizajnerskom Birou. U periodu od 1961. do 1990. konstruisano je nekoliko različitih tipova ekranoplana, koji su osim vojne primene, trebali da imaju i civilnu svrhu.

Kako je srpska Strela oborila američki MKJU-1 Predator, saznajte OVDE!

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA