Najnovije

ŠVEDSKI DIPLOMATA POKUŠAO DA PONIZI SRBE NA VIDOVDAN, ALI JE ISPAO GLUP: Poredio Kosovsku bitku sa osvajačkim ratom

“Mnogi Srbi i dalje su uznemireni zbog svog poraza u Kosovskoj bici, ali bilo bi teško da nađete bilo kojeg Šveđanina kome je stvarno stalo do gubitka kod Poltave više od trista godina kasnije” - napisao je bivši švedski premijer i diplomata Karl Bilt na svom Tviter nalogu.

Karl Bilt (Foto: Jutjub)

Karl Bilt nije se ni potrudio da sazna istorijske činjenice u vezi Kosovskog boja niti istinu o švedskom porazu kod Poltave.

 

Bitka kod Poltave odigrala se 28. juna 1709. Bila je to prelomna bitka Velikog severnog rata između Rusije pod carom Petrom Velikim i Švedske predvođene kraljem Karlom XII. Bitka se odigrala kod Poltave u današnjoj Ukrajini, kada je švedska vojska pokušala da napadne Rusiju. Bitka je okončana potpunim uništenjem švedske vojske. Dok su Srbi izvojevali pobedu na Kosovu, porazivši napadače i zadali takav udarac Turcima, da su oni svoje pohode na Evropu nastavili tek za 70 godina. 

Ova objava je imala mnoge reakcije i odgovore švedskom političaru, a najčešće su se oglašavali Srbi koji su pokušavali da objasne  da ne može da upoređuje bitku srpskog naroda da odbije napadača i bitku gde su Šveđani išli u drugu zemlju kao osvajači.

Bilo je i brojnih komentara od strane Albanaca, gde su pisali kako je Kosovska bitka ustvari deo njihove povesti i kako je Miloš Obilić takozvani kosovski junak, a ne srpski.

EU blokirala pregovore sa Srbijom! Više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA