Najnovije

VIŠE OD 400 NOVOOBOLELIH Kisić: Povoljni parametri!

Imamo povoljne parametre koji su optimistični, koji pokazuju da je sve manje zahteva za hospitalizaciju i manji broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulante. Nalazimo se u prelomnom trenutku kada se očekujemo da epidemija krene silaznim tokom - navela je epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", iako je prema najnovijem preseku stanja, koronavirus registrovan kod još 411 osoba.

Dr Darija Kisić Tepavčević (Foto: Jutjub)

- Treba da smognemo snage i da se više nego ikada pridržavamo preventivnih mera i doprinesemo što bržem gašenju epidemije. Imamo prilično stabilne brojeve potvrđenih slučajeva i testiranih. Imamo povoljne parametre koji su optimistični. Dobar pokazatelj je to što u toku poslednja 24 sata u Nišu je testirano 117 pacijenata, jedan je pozitivan. Očekujemo da u narednim danima imamo manje brojeve potvrđenih slučajeva korone, ali ne smemo da se opustimo - rekla je dr Kisić Tepavčević.

V.d. direktora KBC Zvezdara dr Petar Svorcan rekao je da u toj ustanovi trenutno ima 229 pacijenata i da je celokupan utisak zadovoljavajuć.

- Situacija bolja nego što je bila, ali što se tiče kliničke slike, ona je nepromenjena. Uspeli smo da izbalansiramo broj primljenih i otpuštenih pacijenata. Ne smemo se opustiti, to je samo trenutna situacija, videćemo kako će se stvari odvijati u narednom periodu - rekao je on.

Što se tiče samoizolacije, da bi osobi to bilo prepisano, ona mora imati dokument da je bila na pregledu, da je u statusu kovid pozitivnosti, smatra dr Kisić Tepavčević.

- Mi se sada sve više angažujemo da imamo pomoć od sanitarne inspekcije i komunalne policije, ali se nadam da ne postoji niko ko zna da je inficira, da ima tu sreću da se oseća dobro, a koja bi se svesno kretala i širila infekciju. Imamo daleko veći broj osoba koje se nisu testirale, a imaju simptome. Nošenje maski i te kako ima smisla, to nije usputna mera, ona i te kako smanjuje verovatnoću zaražavanje - istakla je ona i dodala da je veća verovatnoća da se dobije vakcina otkrije pre leka protiv kovida.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.560 osoba, pozitivno je bilo njih 411, dok je nažalost preminulo devet lica, tri osobe ženskog pola i 6 muškog pola. Ukupan broj preminulih je 543. Na respiratorima se nalazi 171 pacijent.

Ruska mornarica uspešno testirala hipersoničnu raketu "Cirkon"! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA