Najnovije

VRUĆA TAČKA SU GAZIVODE! Da li se u Vašingtonu trenutno crtaju nove granice? Evo šta kaže delegacija Srbije i lažne države!

Bivši poslanik u Skupštini okupirane srpske pokrajine Miljaim Zekaj kaže da je u Vašingtonu, na sastanku između prestavnika Beograda i Prištine došlo do dramatičnih događaja i da je “vruća tačka” sporazuma o kojem se razgovara jezero Gazivode, prenosi LJajmi.

Gazivode (Foto: Jutjub)

Vruća tačka dogovora su Gazivode. Strana lažne države se ne slaže po ovom pitanju. Srbija zahteva da Gazivodama upravljaju obe strane. Ovo ispada kao kad bi i takozvano Kosovo i Albanija upravljali jezerom Kukeš. Da li će dogovor biti postignut, ostaje da vidimo – napisao je Zekaj na Fejsbuku.

Sukobi u prištinskoj delegaciji

Samo par sati pred planirano potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu, u prištinskoj delegaciji došlo je do neslaganja, tvrdi prištinski list „Gazeta ekspres“.

List navodi da je Ramuš Haradinaj Avdulahu Hotiju rekao da treba da odbije sporazum. Haradinaj, koji je član vladajuće koalicije u Prištini, vrši pritisak na Hotija da ne potpiše planirani sporazum.

Amerikanci, zbog nastalih tenzija, prete da će svako ko se usprotivi sporazumu imati SAD protiv sebe.

Inače, prištinska lažna vlada i premijer Avdulah Hoti oštro su kritikovani u Prištini zbog brojnosti delegacije koja je otputovala u Vašington na dijalog s Beogradom, a u kojoj gotovo da nema nijednog ekonomiste, a teme su, piše prištiski portal LJajmi, ekonomske.

Prištinska delegacija broji više od deset članova, što je za analitičara Fatona Abdulahua neprihvatljivo.

Uveren je da to nije zbog toga da bi bila delegacija u SAD bila spremnija, već da bi lakše mogla da amortizuje neuspeh aktuelne koalicione vlasti.

– Ova delegacija nema nijednog ekonomskog stručnjaka, a u Beloj kući se priča o ekonomskim temama – rekao je Abdulahu.

Haradinaju smetaju Gazivode

Bivši premijer ove terorističke tvorevine Ramuš Haradinaj traži od lažnog premijera Avdulaha Hotija da ne potpisuje danas popodne sporazum sa Srbijom, jer je predmet tog dokumenta i jezero Gazivode, čime Srbija dobija pristup navodno resursima lažne države.

Haradinaj ukazuje da u predlogu sporazuma u Vašingtonu postoje i druge problematične tačke, kao što je „mini Šengen“, te i moratorijum na članstvo okupirane srpske pokrajine u međunarodnim organizacijama na godinu dana.

– Postoji još mnogo tačaka, ali jedina prepreka je pitanje Gazivoda za koje ne razumem zašto bi bilo deo sporazuma sa Srbijom – kazao je on.

– To bi imalo teške posledice po sve političke odnose, jer AAK nije spremna na saradnju u vladi i u postizanju sporazuma kojim Srbija, čak i indirektno, dobija pristup resursima lažne države – poručio je on.

Zapretio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvesna.

– Ako se bude potpisao ovaj sporazum i on bude sadržao pitanje Gazivoda moja stranka i ja, koji smo deo vladajuće koalicije, nećemo ga podržati – kazao je on.

Haradinaj navodi „da su Gazivode sa 9,2 kilometara na teritoriji lažne države, a samo sa 2,7 kilometara u Srbiji“.

– Tako je to jezero vodena granica između između (tzv.) Kosova i Srbije. Smatramo da u trilateralnom sporazumu, čiji je deo Srbija, ne treba da bude reči o budućnosti Gazivoda – objasnio je on.

Rekao je da je otvoren da razgovara o budućnosti Gazivoda sa američkim ministarstvom za energetiku, ali ne i da to bude deo sporazuma u kojem je Srbija potpisnica.

Preneo je da je razgovarao sa svim relevantnim vlastima o uklanjanju te tačke iz sporazuma, dodajući da je pominjanje Gazivoda u tom dokumentu neprihvatljivo.

– Apelujem na (tzv.) premijera Hotija da ne potpiše sporazum – kazao je Haradinaj.

Ukazao je da je svestan svih činjenica, kao i da sporazum nema elemente međusobnog priznanja.

Podsetio je da je na zahtev Srbije uklonjena tačka 10 o međusobnim odnosima.

Zapretio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvesna.

Samo par sati pred planirano potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu, u delegaciji okupirane srpske pokrajine došlo je do ovog obrta.

Amerikanci, zbog nastalih tenzija, prete da će svako ko se usprotivi sporazumu imati SAD protiv sebe.

Kako je crnogorsko pitanje izazvalo nove tenzije u Predsedništvu BiH, saaznajte OVDE.

Izvor: kosovo-online. com/ Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA