Najnovije

AMERI IZNENADILI SVE: U tajnosti projektovali avion najnovije generacije konkurenta F-35, uspeli da naprave i prototip (VIDEO)

Američko ratno vazduhoplovstvo tvrdi da je tajno dizajniralo, izgradilo i testiralo novi prototip borbenog aviona - nešto što većina nije očekivala da će se dogoditi još najmanje deceniju.

F 35 (Foto: pixabay. com)

"Već smo napravili demonstratora leta u punoj veličini u stvarnom svetu i u tome smo oborili rekorde. Spremni smo da započnemo izgradnju sledeće generacije letelica na način koji se nikada pre nije dogodio ", rekao je Roper, pomoćnik sekretara Vazduhoplovnih snaga za nabavke, tehnologiju i logistiku (SAF AK), izveštavaju Difens NJuz.

Možda je borbeni avion šeste generacije već poleteo.

Prema izveštaju, vazduhoplovstvo je uspelo da razvije novi lovac u iznenađujuće kratkom periodu od oko godinu dana, prvo konstruirajući svoju virtuelnu verziju, a zatim nastavljajući da pravi prototip leta u punoj veličini.

Roper nije ponudio nikakve informacije o tome koliko je prototipskih letelica poletelo, koji su ih proizvođači proizveli, i nije rekao ništa što bi imalo bilo kakve veze sa bilo kojim aspektima dizajna letelice.

Ono što je važno, prema američkom fizičaru i spoljnopolitičkom strategu, jeste da je vazduhoplovstvo dokazalo da može da poseduje najsavremenije napredne proizvodne tehnike za izgradnju i testiranje virtuelne verzije svog sledećeg lovca.

Roper je rekao da ovo nije samo nešto što možete primeniti na stvari koje su jednostavni sistemi s obzirom na Boinfov T-7 Red Hok, prvi vazduhoplovni avion izgrađen korišćenjem digitalnog inženjeringa, razvoja softvera i otvorene arhitekture.

Idemo sa najsloženijim sistemima ikad napravljenim i testiranim pomoću nove digitalne tehnologije, rekao je Roper.

Vazduhoplovstvo je konstruisalo novi lovac kao deo svog programa vazdušne dominacije sledeće generacije (NGAD), koji se navodno nada da će napraviti avion koji će dopuniti ili, potencijalno, zameniti F-22 Raptor.

Napravljeno je 186 Raptora, sa trenutno oko 64 lovca pete generacije spremnih za borbu, navodi se u saopštenju.

Roper nije precizirao kada bi vazduhoplovstvo moglo da započne proizvodnju nove letelice sledeće generacije, napominjući da će se to dogoditi "prilično brzo".

Iako bi odluka o kupovini aviona mogla uticati na fiskalni budžet za 2022. godinu, program NGAD mogao bi potencijalno "uzdrmati" odbrambenu industriju, pišu analitičari.

Ukoliko se ovo dogodi u bliskoj budućnosti, novi "izazivač" mogao bi potencijalno da ugrozi programe F-35 i F-15EKS.

Roper je dodao da bi napredne proizvodne tehnike uključene u izgradnju NGAD-a mogle da otvore vrata novim dobavljačima, potencijalno dajući osnivaču SpaceKs-a Ilonu Masku priliku da dizajnira konkurenta F-35.

Amerika je na ivici građanskog rata. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA