Najnovije

Razvojni put ministarke Kisić: Kontroverze i lapsusi koji su se isplatili (VIDEO)

Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", široj javnosti nepoznata do marta 2020. kada je pandemija koronavirusa zakucala na vrata naše zemlje. Nekoliko meseci kasnije postala je jedna od najpoznatijih žena u Srbiji, a sa pozicije zamenice direktora avanzovala je do ministarske fotelje. Kako je tekao razvojni put najeksponiranije i režimske doktorke u Srbiji?

Darija Kisić Tepavčević (Foto: Jutjub)

Piše: M. Živković

Sa početkom novog i do tada nepoznatog virusa Covid-19, u javnost se pojavila i dr Kisić Tepavčević, kao članica medicinskog dela Kriznog štaba. Kao i ostali članovi ovog tela za suzbijanje opake bolesti, od samog starta dr Kisić je davala kokntradiktorne izjave i prognoze gde bi na jednoj konferenciji govorila jedno, već sutradan nešto drugo što se kosi sa onim što je izgovorila prethodnog dana.

Najveći pažnju međutim, na sebe je privukla kada je slučajno ili ne, kazala da je prvi slučaj koronavirusa importovan 1. marta, a prema zvaničnim podacima, koronavirus je u Srbiju stigao 6. marta.

- Mi smo 1. marta izolovali prvu infekciju ovim virusom. Bio je u pitanju importovani slučaj - ta osoba je izolovana, hospitalizovana i nije se dalje proširilo - rekla je dr Kisić u emisiji "Oko" na RTS 23. marta, a zatim je dodala da je dva dana posle prvog slučaja, 3. marta, zabeležen i drugi slučaj korone.

Kasnije je na konferenciji za medije rekla da je napravila "lapsus", iako nije znala da objasni kako je moguće da neko napravi lapsus prilikom prvog datuma, a da se u drugom delu rečenice rukovodi po tom datumu koji je najpre pomenula, izgovorivši jasno i glasno: "Dva dana kasnije, dakle 3. marta imali smo drugi slučaj".

Slučajno ili ne, predsednik Srbije Aleksandar Vučić 4. marta je raspisao izbore, a korona je zvanično prijavljena u Srbiji 6. marta.

Kisić Tepavčević je već tu pokazala da u Kriznom štabu nisu baš čista posla i da to telo zapravo radi po direktivi režima, kao i sve ostale institucije u zemlji. Mnogi su je "prozivali" i zbog toga što se svakodnevno pojavljuje po televizijama umesto u kovid bolnicama gde bi bila korisnija.

Kasnije se ništa nije promenilo, naprotiv... Članovi Kriznog štaba, kao i sama Darija Kisić Tepavčević nastavili su da daju sporne izjave, da zbunjuju ljude, da dozvoljavaju da se Vučić i ostali političari iz vrha vlasti mešaju u njihov posao, a svaka njihova odluka morala je da se poklopi sa prethodnom odlukom Vučića koju bi najavio na konferencijama ili u emisijama poput policijskog časa, zaključavanja, zatvaranja svega i svačega itd.

Nedugo potom ispostavilo se da je brat Darije Kisić Tepavčević, Bojan Kisić, muž tadašnje ministarke pravde Nele Kuburović i da je njegova firma enormno prihodovala u milionima evra.

U danima kada su kružile spekulacije o tome da je doktorka Kisić Tepavčević potencijalna kandidatkinja za ministra zdravlja, održani su izbori gde je sa ponosom govorila da je glasala "za stranku koju podržava", a savetovala je i ostalim građanima Srbije da to učine, jer prema njenim rečima "izlazak na biračko mesto nije ništa rizičniji od odlaska u prodavnicu".

Cena popuštanja mera pred izbore u junu, plaćena je nekoliko dana nakon istih, kada su građani ponovo počeli masovno da se zaražavaju virusom kovid-19.

U jeseni kada je uloga Kriznog štaba ogoljena do maksimuma, došlo je na red biranje Vlade, a dr Darija Kisić Tepavčević ipak nije izabrana za ministarku zdravlja, ali jeste za drugi resor - postala je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Šta se promenilo od tog trenutka u njenom ponašanju? Uglavnom je osim stajlinga i frizure sve ostalo isto. I dalje gostuje na režimskim televizijama i eksponira se u javnosti, s tim što je "napredovala" kao političarka, pa redovno pohvali Aleksandra Vučića za rad i "dostignuća".

Takođe, za razliku od nastupa iz marta i aprila, često ume da dođe do granice pristojnosti i da oštro odgovori novinarima koji joj postave pitanja koja joj se ne sviđaju previše.

Osim dr Predraga Kona koji je postao rezervni potpukovnik sanitetske službe, doktorka Kisić Tepavčević je najviše profitirala od svih članova Kriznog štaba jer je dobila ipak ministarsku fotelju. Ova ministarka ostaće upamćena i po tome što je sa premijerkom Anom Brnabić prva primila vakcinu protiv koronavirusa u Srbiji. 

O njenom ministarskom radu na funkciji za koju nije baš najstručnija, tek će se pričati kako vreme bude odmicalo…

Nije korona smišljena za ovo sada nego za nešto mnogo strašnije! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA