Najnovije

KIJEV PRETI: ''Slomićemo Rusiju u Hagu''

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da će Kijev moći da "slomi" Rusku Federaciju pravnim argumentima na sudu u Hagu zbog incidenta u Crnom moru 2018. godine.

Ukrajinska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

"Gvozdenom logikom pritiskamo pravnim argumentima ... Lepo i u skladu sa međunarodnim pravom. Neka potraje malo duže ... Ali posledice po prekršioce biće više nego ozbiljne i trajne", napisao je Kuleba u kolumni za list "Ukrajinska pravda".

Prema njegovom mišljenju, sudska pobeda u ovom slučaju važna je ne samo za Ukrajinu, već i za ceo svet u celini: "To će biti signal za međunarodnu zajednicu i pojedine države - pravila se ne smeju kršiti", dodao je Kuleba .

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da zahtevi Kijeva da razmotri incident u Kerčkom moreuzu u arbitražnom sudu u Hagu izlaze iz nadležnosti arbitraže. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je naglasilo da je ovo još jedna zloupotreba međunarodnih sredstava za mirno rešavanje sporova od strane Kijeva, "kako bi se osporio suverenitet nad Krimom".

Dva broda, „Nikopolj“ i „Berdjansk“, kao i remorker „Jani Kapu“ Ratne mornarice Ukrajine 25. novembra 2018. godine narušili su rusku granicu, ušli su u privremeno zatvoreno vodeno područje teritorijalnih voda Ruske Federacije. Federacije i uplovili iz Crnog mora u Kerčki moreuz. Opasno su manevrisali, nisu se povinovali zakonskim zahtevima ruskih vlasti. Brodovi sa vojnicima koji su narušili granicu Ruske Federacije su zadržani. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je incident u Crnom moru provokacijom koja je povezana sa niskim rejtingom Petra Porošenka, koji je tada bio predsednik Ukrajine, uoči izbora. Dana 7. septembra 2019. godine vojnici koji su prekršili granicu predati su Ukrajini u okviru sporazuma o istovremenom oslobađanju pritvorenika i osuđenika.

Rusija je 18. novembra 2019. predala tri broda ukrajinskoj strani. Komandant ukrajinske mornarice, admiral Igor Vorončenko, požalio se na stanje ovih brodova, navodeći da su ih „Rusi ubili“, oprema, čak i plafoni i utičnice, navodno su im uklonjeni. FSB je ranije uveravao da je Ukrajina primila svoje brodove u "normalnom stanju i sa ispravnim  instalacijama", i u prilog tome objavio je video snimak.

Šta se događa u Donbasu, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA