Najnovije

ORBAN NA STRANI VARŠAVE: Poljska je u pravu, EU ne može da preuzima ovlašćenja od nacionalnih država

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da se protivi bio kakvoj vrsti sankcija protiv Poljske, a EU optužuje da bez pravne osnove u Ustavu Unije preuzima ovlašćenja od nacionalnih institucija zemalja članica.

Viktor Orban (Foto: Vlada Mađarske)

"Poljska je najbolja zemlja u Evropi. Bilo kave sankcije protiv Poljske su smešne", poručio je Orban dolazeći na samit lidera EU lidera, upitan za poziciju Mađarske kada je reč o debati o vladavini prava i čijem centru je sukob Varšave i Brisela oko nadležnosti u oblasti zakonodavstva.

Orban ocenjuje da vrhovna nadležnost zakona EU ne stoji u Ugovorima Unije, a da institucije EU redovno prelaze preko prava nacionalnih institucija i modifikuju ugovore bez ovlašćenja.

"Poljaci su u pravu. Tamo gde nismo prebacili nadležnosti na EU, nacionalno zakonodavstvo ima primat. To je jasno i jednostavno pravno pitanje. Poljska je uspešna zemlja. Jedna od najboljih u Evropi. Najbolja ekonomija, demokratija napreduje, izbori su fer. Ne vidim problem sa Poljskom", poručio je Orban.

Upitan za podele u EU, mađarski premijer kaže da se u Evropi ne prave blokovi i rovovi već da se zemlje okupljaju oko ideja koje su važne za njihove građane, a oko kojih imaju iste stavove.

"Pravimo savezništva i to je logično", kaže Orban.

On dodaje da su "prave podele" u EU oko toga šta je razumno, a šta nije.

Orban kao primer navodi trenutnu krizu oko cene energenata i ocenjuje da je ono što EK predlaže u okviru Zelene tranzicije "fantazija koja će ubiti srednju klasu" u Evropi.

"Ključ za EU demokratiju je srednja klasa. Skok cena energenata kroz nove regulacije EK uništava srednju klasu svuda u Evropi. Tu imamo zdrav razum na jednoj strani i fantazije na drugoj, a utopijske fantazije nas ubijaju", zaključuje Orban.

Španija, Irska i Holandija kritikuju Poljsku

Poljska mora da prihvati da je Evropska komisija čuvar Ugovora o EU, izjavio je španski premijer Pedro Sančes po dolasku na samit, aludirajući na presudu poljskog suda kojom se osporava prvenstvo zakona EU.

"Evropska komisija je dužna da štiti prava svih građana u bloku od 27 država članica koje povezuje zajednička vladavina prava", izjavio je Sančes, a prenosi agencija Rojters.

Premijer Irske Majkl Martin je uoči početka samita rekao da je Irska izuzetno nezadovoljna presudom poljskog ustavnog suda kojom se osporava primat zakona EU nad nacionalnim zakonima, i da će to jasno staviti do znanja na samitu lidera EU.

"Mi u Irskoj smo veoma zabrinuti, imamo dobre bilateralne odnose sa Poljskom, ali verujemo da je primat prava EU i Evropskog suda prave ključan za zaštitu građana širom Evrope", rekao je Martin.

"Izuzetno smo razočarani razvojem situacije i verujemo da je potrebno rešiti situaciju u korist vladavine prava", dodao je on.

Holandski premijer Mark Rute je poručio da će lideri EU morati da budu strogi po pitanju Poljske.

Prethodno je premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio da Varšava neće pokleknuti pred ucenama centralnih institucija Evropske unije, od kojih neke, kako tvrdi, preuzimaju na sebe pravo odlučivanja o nadležnostima zemalja članica, uključujući i o pitanju nacionalne bezbednosti.

Moravjecki je naglasio da Poljska poštuje prvenstvo zakona EU nad nacionalnim zakonima u oblastima u kojima države predaju nadležnosti EU, kao i da će na samitu težiti tome da se pronađe rešenje za tekući spor.

Merkel: EU da postigne dogovor o Poljskoj i migracijama

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je vladavina prava ključni aspekt Evropske unije, koja bi tokom današnjih razgovora trebalo da pronađe načine za postizanje dogovora sa Poljskom i zajednički stav po pitanju migracija.

"Moramo pronaći načine da se ponovo ujedinimo jer mnoštvo predmeta na Evropskom sudu nije rešenje", rekla je Merkel novinarima u Briselu po dolasku na samit EU, a prenosi agencija Rojters.

Ona je dodala da će evropski lideri takođe govoriti o migracijama jer je ta tema postala sve relevantnija nakon "hibridnih akcija" beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka u pogledu Poljske, Litvanije i Nemačke.

"Razgovaraćemo o tome koje oblike ekonomskih sankcija možemo uzeti u obzir kako bismo jasno stavili do znanja da osuđujemo ovaj oblik trgovine ljudima koju podržava država", poručila je Merkel, dodajući da žali što 27 država članica do sada nisu našle zajednički stav o migracijama.

Na temu energetske krize, Merkel je istakla da bi o tome trebalo razgovarati odvojeno od pitanja klimatskih promena, i da vlade moraju biti "razumne" u pogledu cena energije.

"Ne želimo da zatvorimo tržište", izjavila je Merkel.

Da li je ukrajinska vojska jača od Bundesvera, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA