Najnovije

PREDSEDNICA MOLDAVIJE PRIZNALA: ''Zavisimo od Pridnjestrovlja''

Predsednica Moldavije Maja Sandu rekla je da Kišinjev u energetskim pitanjima zavisi od nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike, jer se najveći deo električne energije proizvodi na levoj obali Dnjestra.

Maja Sandu (Foto: RIA Novosti)

Moldavske vlasti su 2018. godine odlučile da sprovedu projekat međusobnog povezivanja na elektroenergetsku mrežu Rumunije. Projekat je podrazumevao izgradnju, opremanje i puštanje u rad dalekovoda između Moldavije i Rumunije, a ukupna vrednost projekta procenjena je na 270 miliona evra.

„Do sada nije izgrađena stanica za međusobno povezivanje na elektroenergetsku mrežu (Rumunije – prim. red.), tako da smo tri decenije u vlasti Tiraspoljskog režima. Ništa nije urađeno da bi se osigurala energetska bezbednost zemlje, niti jedan lej nije uložen u projekte koji bi smanjili potrošnju električne energije“, rekla je Sandu na brifingu u četvrtak.

Oko 80% električne energije koja je potrebna Moldaviji za pokrivanje potreba svih stanovnika zemlje proizvodi moldavska (Kučurganska) državna okružna elektrana koja se nalazi u Pridnjestrovlju.

Gasprom je 1. oktobra produžio ugovor sa Moldavijom o isporuci gasa na mesec dana. Kompanija Moldovagaz saopštila je 6. oktobra da potrošnja gasa u Moldaviji privremeno premašuje snabdevanje gorivom iz Ruske Federacije, što takođe može dovesti do problema sa snabdevanjem električnom energijom.

Parlament zemlje je 22. oktobra uveo vanredno stanje u zemlji zbog energetske krize, tako da je bilo moguće brzo izdvojiti sredstva iz budžeta za kupovinu dodatnih količina gasa kako bi se održao pritisak u gasovodu.

Najveću tragediju Donjbasa u jednom snimku možete pogledati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA