Najnovije

KISINDŽER: Neću se obraćati Trampu, Putin će pratiti razvoj situacije

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer u intervjuu za „Atlantik“ priznao je da je iznenađen pobedom Donalda Trampa na izborima u SAD.

Henri Kisindžer (Foto: Sinhua)

"Mislio sam da će Hilari pobediti“, rekao je Kisindžer i dodao da je „fenomen Tramp“ reakcija velikog dela unutrašnjih saveznih država SAD-a na napade intelektualnih i akademskih zajednica na njihove vrednosti.
Šta pobeda Donalda Trumpa znači za ulogu SAD-a u svetu? 
"Moglo bi nam omogućiti da postignemo koherenciju između naše spoljne politike i situacije u zemlji. Očito postoje razlike između percepcije javnosti o spoljnopolitičkoj ulozi SAD-a i percepcije koju o tome imaju elite. Mislim da novi predsednik ima priliku da pomiri te stavove. Ali, na njemu je da tu priliku zgrabi". 
Što mislite o Trumpovoj kompetentnosti i ozbiljnosti? 
"Trebalo bi stati s debatom o tom pitanju. On je izabrani predsednik. Moramo mu pružiti priliku da razvije svoju filozofiju". 
Hoćete li mu vi pomoći? 
"Ja mu se neću obraćati, ali to je bio moj pristup prema svim predsednicima otkako sam napustio svoju funkciju. Ako me zamoli da dođem, odazvaću se". 
Koja je vaša najveća briga vezana uz globalnu stabilnost nakon ovih izbora? 
"Da će strane države reagovati u šoku. Ipak, mislim da postoji mogućnost da će se otvoriti neki novi dijalozi. Ako Tramp kaže američkim građanima "Ovo je moja filozofija spoljne politike" i neke od njegovih politika ne budu identične s onima koje smo imali pre, ali dele iste ciljeve, tada je moguć kontinuitet". 
Kako će Kina reagovati? 
"Prilično sam siguran da će Kina prvo razmotriti svoje opcije, a verujem da će i Rusija tako reagovati". 
Mislite li da je Tramp Putinov apologet? 
"Ne. Mislim da je upao u određenu retoriku jer je Putin rekao nekoliko lepih reči o njemu, taktički, pa je mislio da treba odgovoriti". 
Mislite li da je njihov odnos na bilo koji način unapred dogovoren? 
"Ne". 
Dakle, smatrate da nema šanse da će Rusija kratkoročno iskoristiti ovu situaciju? 
"Više je verovatno da će Putin gledati kako se situacija razvija. Rusija i SAD se susreću u nekim područjima u kojima nijedna država ne kontroliše sve elemente, kao u Ukrajini i Siriji. Moguće je da će se neki učesnici u tim sukobima osećati slobodnijima u smislu preduzimanja određenih akcija. Putin će tada čekati da vidi kakve su mu opcije". 
Znači postoje neke šanse za još više nestabilnosti? 
"Ja bih odgovorio uopšteno: smatram da je većina spoljne politike u svetu bila u određenom suspendovanom stanju zadnjih 6 do 9 meseci, čekajući ishod naših izbora. Upravo su gledali kako prolazimo kroz unutrašnju revoluciju i želja im je da je prouče kroz neko vreme. Ali u određenom trenutku sami događaji će inicirati donošenje odluka. Jedini izuzetak ovom pravilu biće različite nedržavne grupe koje potencijalno imaju želju da izazovu američku reakciju koja će oslabiti našu globalnu poziciju". 
Pretnja od ID je sada veća? 
"Nedržavne grupe mogle bi proceniti da će Tramp na teroristički napad reagovati na način koji odgovora njihovim ciljevima". 
Kako će reagovati Iran? 
"Iran će verovatnoo ispravno proceniti da je nuklearni sporazum ugroženiji nego što je bio, ali će demonstrirati rezolutnost čak i pod pritiskom, a sve vreme će proučavati Trampa. Niko ne zna mnogo o njegovoj spoljnojj politici, stoga će svi ući u period proučavanja. "Manija proučavanja" je možda ispravniji termin". 
Šta biste savetovali Trampu, kako bi trebalo da se predstavi svetu? 
"Prvo, morao bi pokazati da je dorastao poznatim izazovima. Drugo, trebalo bi da da do znanja da razmišlja o evoluciji tih izazova. Predsednik ne može pobeći od odgovornosti da zacrtava smer, odnosno da određuje što želimo postići, što želimo sprečiti i zašto. Da bi to učinio, treba da analizira i razmišlja", zaključio je Kisindžer.
Izvor: Jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA