Najnovije

"KO JE REKA J*BA LI GA ĆAĆA DA SE CRNA LEGIJA NE VRAĆA" Ustaško divljanje u Splitu na dan osnivanja NDH (VIDEO)

Društvene mreže "gore" od snimka ustaške žurke koja se desila juče na ulazu u Split. 

Ustaše u Splitu slave NDH. (Foto: Fejsbuk video)

Na 80. godišnjicu osnivanja zloglasne Nezavisne Države Hrvatske u kojoj su živote u stravičnim logorima i zverstvima izgubile hiljade Srba, Jevreja, Roma ali i hrvatskih partizana, grupa ljudi je zapalila bakljadu i pevala ustaške pesme.

Na ulazu u Split, na nadvožnjaku na Barutani, sinoć je istaknuta poruka 'Ko je reka, jeba li ga ćaća, da se Crna legija ne vraća', te se uz bakljadu zapjevale ustaške pjesme.

Posted by Split UŽIVO on Saturday, April 10, 2021

Na splitkom nadvožnjaku istaknuli su i poruku iz poznate ustaške pesme "ko je reka', j*ba li ga ćaća, da se crna legija ne vraća".

Hrvatski sabor trebalo bi do kraja maja da raspravlja o izmenama i dopunama Kaznenog zakona (KZ) koje predlaže vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim bi se u Kaznenom zakonu trebalo da ugradi član o zabrani javne upotrebe ustaškog pozdrava "Za dom spremni", pisao je nedavno Jutarnji list.

Reč je o inicijativi koju je početkom ove godine pokrenuo predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus koji je organizovao tri sastanka na koja su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski zastupnici, a sve kako bi se sankcionisala svaka upotreba ustaških i fašističkih simbola.

Jutarnji list piše da se u nacrtu koji su dobili na uvid predlaže dopuna zakona tako da se nakon članka 325. dodaje članak 325. a) "Isticanje obeležja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima" s tekstom: "Ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove delove ili druga obeležja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili jedinica, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do tri godine."

Tajne akcije Legijinih jedinica konačno ugledale svetlost dana! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA