Najnovije

SIRIJCI I KURDI POTPISALI SPORAZUM: Rusi zaustavili krvoproliće, SAA preuzela teritoriju (VIDEO)

Komanda provladinih Nacionalnih odbrambenih snaga (NDF) i predstavnici Kurdskih sirijskih demokratskih snaga (SDF) postigli su dogovor nakon sukoba u Kamišliju. Primirje je zaključeno posredovanjem vojne policije Oružanih snaga Ruske Federacije.

SAA (Foto: SANA)

Detalji sporazuma još nisu obelodanjeni. Međutim, lokalni mediji, pozivajući se na upućene izvore, rekli su da su se suprotstavljene strane složile da napuste kvart At-Tai, u kojem su sukobi između Specijalnih snaga i jedinica Asaiš (SDF-a) trajali nekoliko dana. Prema nepotvrđenim izveštajima, kontrola nad tim područjem biće preneta na Sirijsku arapsku armiju (SAA) i rusku vojnu policiju.

Sukob u Al-Kamišliju izbio je u rano jutro 21. aprila. Strane navode različite razloge zaoštravanja situacije, dok je guverner provincije Hasaka Hassan Halil izvestio da su Kurdi oteli dva borca NDF.

"Milicija SDF-a ranije je kidnapovala dva borca odgovorna za čuvanje područja At-Tai u Al-Kamišliju, u toj pozadini, ovi sukobi su započeli kako bi vratili svoje borce", rekao je guverner.

Tokom borbi, Asaiš je zauzeo nekoliko uporišta NDF u četvrti at-Tai. Kurdske formacije su preuzele kontrolu nad područjem i podigle svoju zastavu nad njim.

Žestoke borbe zaustavljene su 22. aprila, kada su snage ruske vojne policije stigle u grad i okupile sukobljene strane za pregovarački sto. Posredovanjem ruske vojske zaključeno je nekoliko kratkoročnih primirja, a 25. aprila usledila je završna runda pregovora na kojoj su strane konačno rešile sukob.

Kako je svetoandrejska zastava spasila Siriju, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA