Najnovije

NOVI RAT NA POMOLU?! Ruska snage krenule prema jermenskoj granici, Azerbejdžan se mora zaustaviti! (VIDEO)

Jermenija je zatražila vojnu podršku od Rusije nakon prelaska njene granice od strane azerbejdžanskih trupa, preneo je Rojters i nekoliko drugih izvora.

Ruska snage krenule prema jermenskoj granici (Foto: Tviter)

Ranije ove nedelje stotine pripadnika specijalnih snaga Azerbejdžana ušlo je na teritoriju Jermenije u istočnoj provinciji Gegharkunik i južnoj provinciji Sjunik. Sukoba nije bilo. Ipak, "zadiranje" je dovelo do ozbiljnih tenzija između dve zemlje.

Azerbejdžan je prihvatio povlačenje svojih trupa prema prvobitnom sporazumu sa Jermenijom. Međutim, sporazum nije sproveden u potpunosti. Kao odgovor, privremeni jermenski premijer Nikol Pašinjan odlučio se da zatraži pomoć od Rusije.

- Postignut je dogovor da oružane snage Azerbejdžana napuste jermensku teritoriju - citirala je Pašinjana novinska agencija "Interfaks" na sastanku o dešavanjima na granici.

- Ovaj sporazum je delimično ispunjen; postoje teritorije koje su Azerbejdžanci zaista napustili. Ali, pošto sporazum nije u potpunosti ispunjen, danas sam se obratio predsedniku Rusije radi vojne pomocěi - rekao je Pašinjan.

Na zahtev Pašinjana, ruske trupe iz 102. baze u Jermeniji poslate su u Sjunik radi sprovođenja sporazuma.

Granični incident je prva velika eskalacija dveju zemalja od prošle godine, kada je Azerbejdžan izveo veliku ofanzivu na jermenske snage u spornom regionu Nagorno-Karabah. Kratki rat je završen 10. novembra prekidom vatre uz posredovanje Rusije.

Još od rata u Nagorno-Karabahu situacija na azerbejdžansko-iranskom graničnom prevoju je nestabilna. Iranski šverceri droge u blizini granične linije ubili su 15. marta dva azerbejdžanska graničara.

Da li je realno da se od 21. juna život vrati u normalu pročitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA