Najnovije

LJAJIĆ: Izborni zakon Srbije prevaziđen, kandidujem se za predsednika FSS

Ko će biti novi predsednik Fudbalskog saveza Srbije, da li će SDP podržati kandidata SNS za predsednika Srbije sledeće godine, da li Srbija ide u dobrom smeru i kako će se rešavati pitanje Kosova? Na ova i druga pitanja u "Pravom uglu" na RTV-u odgovarao je Rasim LJajić, predsednik SDP-a, bivši ministar u Vladi Srbije i potencijalni predsednik FSS-a.

Rasim LJajić (Foto: Jutjub)

Da li će Rasim LJajić biti novi predsednik FSS-a, znaće se u narednom periodu. LJajić je rekao da u prvom mahu nije bio zainteresovan za ovu funkciju, ali da ukoliko bude imao podršku, ozbiljno razmišlja da se kandiduje za predsednika Saveza.

"Kada je inicijativa pokrenuta, konsultovan sam, ali ja sam rekao da nisam zainteresovan. Ipak, sada sam promenio mišljenje i da budem potpuno jasan, zainteresovan sam. Dobio sam puno podrške. Ne kažem da ću se kandidovati, ali sam bliže odluci da to uradim".

LJajić je rekao i da mu nije potreban nikakav status, ali da želi da pomogne srpskom fudbalu možda i kroz ovu funkciju.

"Ukoliko dobijem podršku da se sprovedu radikalne korenite reforme, onda bih se prihvatio toga. Verujem da možemo imati najbolju ligu u regionu i želeo bih da učestvujem u tome".

Na pitanje da li je favorit, LJajić kaže da sebe ne vidi tako, već da će sačekati da vidi kako se razvija situacija, pa će onda odlučiti o kandidaturi.

"Država treba da odluči da li želi da uvede red u fudbal. Mislim na sve institucije, bez te podrške nema uspeha, a ukoliko bih se ja prihvatio ove funkcije, iščekivao bih veliku podršku svih relevantnih institucija. Imam strast za fudbalom, ne gledam na ovo kao na politiku".

Koliko je srpski fudbal povezan sa kriminalom i kako rešiti taj problem, LJajić ponavlja da je za rešavanje tog problema potrebna pomoć cele države.

"Mislim da ima više preterivanja u priči da je srpski fudbal povezan sa kriminal. Kriminala ima, ali mislim da je ta cela priča preuveličana. Ali prvo moramo da obezbedimo uslove da prvenstva budu regularna, da sudije sude prema pravilima, da imamo profesionalno edukovanu trenenrsku organizaciju, da imamo rad sa mlađim kategorijama, da imamo rasadnik fudbalera za budućnost. Moramo da imamo bolju infrastruktutu, uloženo je puno u postavljanje reflektora, ali nama su više potrebni kvalitetni tereni i potrebno je da imam i uspehe na reprezentativnom nivou".

Saradnja sa SNS, zajednički kandidat za predsednika Srbije

Kada je reč o politici, LJajić kaže da se nije povukao ali da ne učestvuje u političkom životu na dnevnom nivou.

"20 godina sam u dnevnoj politici, i meni je sada dobro. Više ne želim da učestvujem na taj način, ali aktivno učestvujem u stranci. Strankom nisam imao vremena ranije da se bavim, sada imam vremena i želim da aktivno učestvujem u tom poslu.

Kada je reč o saradnji sa SNS i eventualnoj podršci za zajedničkog kandidata na predsedničkim izborima, LJajić kaže da je situacija tu jasna.

"SDP će podržati Aleksandra Vučića na izborima za predsednika, ukoliko se on kandiduje. To nije tajna, naša pozicija je vrlo jasna".

Srbija ide jasnim putem napred

Koliko smo otišli napred ili u nazad u poslednjih 20 godina, LJajić kaže da je situacija sada mnogo bolja i da idemo napred.

"Sve stvari koje zahtevaju angažman, društva i vlasti, su stvari koje treba da se popravljaju. Stvari su svakako otišle napred u odnosu na pre 20 godina. Negde smo možda mogli brže ali stvari idi napred. I dalje je ovo slaba demokratija, ali mnogo je bolja situacija sada nego ranije".

"Evropska unija se promenila od pre 20 godina. Pridruživanje više nije tako izvesno kao što je to bilo pre 20 godina. Ja sam i dalje za Evropsku uniju i po meni je to destinacija kojoj treba da stremimo".

Evropska unija ne može biti veća nego što postane jača, to je i Makron rekao. Sa takom porukom dolazi i do zamora proširenja, smatra LJajić.

"Ako želimo da napravimo korak ka Evropskoj uniji, bez obzira da li uđemo ili i dalje budemo na putu, mi moramo reforme da izvršim zbog nas".

Perspektiva zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji

Kod dela javnosti potstoji mišljenje da EU nije dosledna i postoji razočaranost. Ne znam koliki je taj procenat, ali on je evidentan. Ali bez obzira na to, evropska unija se suočava sa velikom krizom. EU verovatno nije oduševljena da odmah primi nove članice, ali taj proces se nastavlja smatra LJajić

"Ne verujem da će se brzo rešiti kosovsko pitanje. Kosovska strana kaže da im dijalog nije prioritet. Imamo slabu Evropsku uniji koja nije u stanju da uspešno vodi dijalog i imamo potpuno različite stavove na suprotnim stranama. Non pejperi u poslednje vreme su probni baloni koji ispituju kakvo je raspoloženje javnosti. Nisam video puno ozbiljnoti tih non pejpera u smislu njihove ostvarivosti. Kasnije smo videli i seriju demantija. Nisam neki pristalica ovih non pejpera. Pristup mora biti izbalansiaran", smatra LJajić.

Komentarišući spajanje SPAS-a i SNS, LJajić kaže da je to normalna posledica politike koju imaju obe stranke, ali da SDP ostaje principijelan saradnik, ali se neće utapati u SNS.

"SDP se neće utopiti, jer smo stranke različitih ideoloških opredelenja. SPAS i SNS su iz sličnog političkog spektra i ta integracija nije čudna i normalna je posledica. Mi smo stranka na levom delu političkog centra, multietnička stranka, i nema smnisla da se utapamo u SNS, ali saradnja ostaje", zaključio je LJajić.

O pogubnim odlukama ministarke Mihajlović pročitajte OVDE.

Izvor: RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA