Najnovije

ŠTA NAM SPREMA KRIZNI ŠTAB? Kisić Tepavčević progovorila o novim merama, pa pomenula vakcinaciju dece!

Na današnjoj sednici Kriznog štaba doneta je odluka da ugostitelji rade do ponoći i u zatvorenom i u otvorenom, a kiosci kao i ranije od 00 do 24.

Pored toga produžen je i rad bioskopa, pa će poslednja projekcija biti od 23 sata.

Jedna o bitnijih odluka odnosi se i na naknadu od 3.000 dinara za vakcinisane jeste da ako se do ponoći prijavite i vakcinišete u narednih nedelju dana takođe imate pravo na 3.000 dinara.

Na današnjoj sednici odlučeno je i da će biti ukinut besplatni PCR za one koji putuju u Nemačku.

Takođe je doneta odluka da će na seminarima, kongresima naučnim i poslovnim biti dozvoljeno prisustvo do 200 osoba, što je više u odnosu na ranijih 100.

U narednim danima biće doneta odluka o proslavi matura, kao i pravila po kojima bi one mogle da se odvijaju.

Nakon što je saopštila epidemiološke mere dr Darija Kisić Tepavčević govorila je i o vakcinaciji. 

- Sada je na mladima da zadaju završi udarac, značajan broj njih se odaziva i nadamo se da će do da se poveća u narednom periodu. Kada navode razlog zašto se nisu vakcnisali do sada navode da su zdravi i da nisu imali ni grip - rekla je dr Kisić Tepavačević.

- Napominjem da, koliko kog smo željni sportskih manifestacija, slavlja, svaka vrsta okupljanja čak i sada, kada imamo razloga za optimizam moramo da se strpimo još malo - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Vakcinacija za decu

Dr Kisić Tepavčević najavila je danas da će narednih nedelja i u Srbiji biti doneta odluka o preporuci za vakcinaciju dece starosti od 12 do 15 godina isključivo Fajzerovom vakcinom.

Rekla je da i sada postoji preporuka za vakcinaciju starijih od 16 godina isključivo za Fajzerovu vakcinu.

- Sada ukoliko to bude i za mlađu uzrasnu grupu biće samo za Fajzer, kao preporuka - rekla je Kisić Tepavčević.

Objasnila je da kada se rade istraživanja vakcina da se prvo obavljaju na zdravim punoletnim osobama i da je pisalo da još nisu rađena na maloletnicima, trudnicama i porodiljama, a ne i da su zabranjene za tu populaciju.

- Kada se vakcina pokazala efikasnom i bezbednom u populaciji punoletnih zdravih građana, rade se i ova ispitivanja, počela su da se rade i ova ispitivanja, prvo su odabrani stariji od 16 godina, što je vrlo brzo bilo praćeno i u našoj zemlji sa odobravanjem, sada je krenula i sa 12 do 15 godina, tako da se narednih nedelja to očekuje i u našoj zemlji - rekla je ona.

O proslavama 

- Nije nam za poređenje kongres i svadba, ali sigurno je da ćemo to razmatrati jer je sve povoljnija epidemiološka situacija za okupljanja. Ako mature budu u školama i kontrolisanim uslovima proslave su moguće.

Košarkaška utakmica u Pioniru

- Nemamo policajce za svakog za nas, to što se desilo je nedopustivo i tužno. Oni koji se okupljaju pre svega čine nažao sebi jer dolaze u rizik da se zaraze. To je najveća moguća kazna ako virus prenesu na najbliže. Sami sebi treba da budemo kontrolori i da činimo sve da očuvamo zdravlje. Sankcija ne treba da bude razlog da se ponašamo dogovorno - istakla je on.

To je jutros najavio i epidemiolog dr Predrag Kon koji je istakao da će i nadalje biti popuštanja mera ukoliko se nastavi ovakva situacija.

- Svi pokazatelji su tu, jasno je da nekog popuštanja mora biti i nadalje će biti ako se nastavi ovakva situacija odnosno poboljšanje. Sada smo u stabilnijoj situaciji činjenica je da je virus još sa nama i da se pomerio ka mlađem uzrastu, dok se u ukupnoj populaciji broj smanjuje. Taj dodatni oprez koji se može meriti još nedeljama da nam se ne bi desilo iznenađenje, ne kakva smo imali, ali nikakva iznenađenja nisu potrebna - rekao je dr Kon za TV Hepi.

Istina o skandaloznim zahtevima crnogorskog premijera! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA