Najnovije

GLAVNI SAUDIJSKI OBAVEŠTAJAC STIGAO KOD ASADA: Rijad menja odnos prema Damasku?

U Siriju je doputovala delegacija Saudijske Arabije, piše britanski list Raj al-Jum, pozivajući se na sopstvene izvore.

Bašar al Asad (Foto: SANA)

Prema pisanju lista, poseta je bila nezvanična. Saudijsku delegaciju predvodio je šef Glavne obaveštajne uprave Halid bin Ali al-Humajdan. Napominje se da se već sastao sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom.

Povod za dijalog koji se odvijao između zemalja bio je sporazum o obnavljanju odnosa između Damaska i Rijada. Strane su razgovarale o mogućnosti otvaranja ambasade Saudijske Arabije u Siriji.

Ranije su odnosi dve države bili napeti zbog pretenzija na stratešku saradnju Damaska i Teherana. Prethodno je Saudijska Arabija Iran smatrala glavnim rivalom na Bliskom istoku. Sada Rijad pokušava da bude pažljiviji.

Krajem aprila spoljnopolitička retorika Saudijske Arabije se promenila. Prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman Al Saud objavio je želju za prosperitetnim i obostrano korisnim odnosom sa Iranom.

Promenjen odnos prema Siriji

Poseta šefa saudijske obaveštajne službe Damasku dogodila se ne samo u pozadini izjava prestolonaslednika, već i nakon „tajnog“ saudijsko-iranskog sastanka u Bagdadu.

„Saudijska delegacija obavestila je svoje sirijske kolege da Rijad pozdravlja povratak Sirije u Arapsku ligu (LAS) i njeno učešće na sledećoj konferenciji arapskog samita u Alžiru, ako do nje dođe“, objasnio je diplomatski izvor.

Do odlaganja „alžirskog zasedanja“ Arapske lige može doći zbog koronavirusa. Ali u celini, Saudijci se slažu da pomognu Damasku da se vrati u Arapsku ligu. Navodi se da je Rijad prekinuo zvanične odnose sa sirijskom opozicijom. Navodno su vlasti Saudijske Arabije čak zatvorile sedište Vrhovnog saveta opozicije u Rijadu i spremne su da razgovaraju o pitanju formiranja prihvatljive pravne opozicije, koju bi Damask bio spreman da prepozna i prizna za političku aktivnost.

Službeni resursi Sirijske Arapske Republike ne izveštavaju o poseti Saudijaca. Možda je to zbog neformalne prirode putovanja. Ali moguće je da pvest u izdanju na arapskom jeziku može biti nepouzdana. O sastanku Halida al-Humejdana sa Bašarom al-Asadom pisao je samo „Raj al-Jum“, čija se kancelarija nalazi u Velikoj Britaniji. Veliki međunarodni mediji poslednji su put spomenuli šefa obaveštajne službe Saudijske Arabije kada je govorio o poseti Iraku pre dve nedelje.

Novi dokumentarni film iz DNR pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA