Najnovije

RUSKA VOJSKA U AMERIČKOJ BAZI: Održana pravoslavna moliotva (VIDEO)

Pomoćnik komandanta Grupe trupa ruskih oružanih snaga u Siriji za rad sa vernicima,otac Dmitrij, služio je službu za pravoslavne ruske vojnike na vojnom aerodromu u Et-Tabke u provinciji Raka.

Rusi u Siriji (Foto: RIA Novosti)

Ranije se na aerodromu Tabke nalazila američka vojna baza koju su Amerikanci na brzinu napustili 2019. godine nakon početka turske vojne operacije u regionu. Pre njih, gospodari aerodroma bili su teroristi Islamske države, koji su ga zauzeli 2014. godine i ovde se zadržali do 2017. godine, sve dok ih Kurdi nisu proterali tokom njihove ofanzive na Raku.

Sam aerodrom Et-Tabka je strateški dobro lociran. Najvažniji gradovi severne Sirije - Alepo, Deir ez-Zor, Raka nisu udaljeni više od sat vremena. Sada svu ovu teritoriju kontrolišu vladine snage Sirije, a na samom aerodromu nalazi se ruska vazduhoplovna komanda, u kojoj se održavala crkvena služba.

Trenutno se sveštenstvo Ruske pravoslavne crkve stalno nalazi u ruskoj vazduhoplovnoj bazi Hmejmim. Pastirski rad u izdvojenim jedinicama postao je redovan, iako je prvi put bogosluženje održano na aerodromu Et-Tabke.

Kao što je poznato, u Rusiji se odbrana Otadžbine od pamtiveka smatrala svetinjom, a pravoslavni sveštenici su sve nedaće delili sa vojnicima, pratili su trupe u svim pohodima i bitkama, jačajući žive i moleći se za mrtve. Poslednjih godina pre revolucije u ruskoj vojsci je istovremeno služilo oko 2.000 duhovnika. Tokom Prvog svetskog rata u vojsci je služilo do 5.000 predstavnika pravoslavnog sveštenstva. Danas je ta tradicija obnovljena.

Kako su Kurdi zaveli diktaturu u Alepu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA