Najnovije

OVO JE ZASTRAŠUJUĆE! U delu Beograda ne važe zakoni Srbije! A Premijer ligu plaćamo 4h više od svih nemačkih zemalja!

Najniže cene stanova u Beogradu na vodi su zastrašujuće visoke! Prosečan građanin Srbije treba da radi pet meseci da zaradi samo za jedan kvadrat tog najjeftinijeg stana. I zanimljivo, stanovi se prodaju po naučno fantastičnim cenama, a nema dobiti!, rekao je nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić gostujući u emisiji reč produkcije Helmkast.

Rodoljub Šabić (foto: Jutjub)

- Ceo koncept Beograda na vodi teško je dovesti u vezu sa pravnim poretkom. Nije formalno proglašena eksteritorijalnost, ali ako je rečeno: ne važi ovaj, ovaj, ovaj zakon, na teritoriji dela grada Beograda, onda je suštinski to tako. Država je potrošila desetine miliona evra, za eksproprijaciju zgrada Iskre, Simpa, i drugih, da bi se to dalo Beogradu na vodi i onda je to porušeno, i sada je tu rupa. Isto hotel Bristol koji je bio u vlasništvu vojske. Nemate primer ni u jednoj zemlji da se vojni objekat oduzima od vojske i daje privatnoj kompaniji – ogorčen je Šabić.  

On je govorio da je imao uvid u ugovor o Beogradu na vodi, ali da postoji problem što verzija na srpskom nije zvanična, a osetno je kraća od verzije na engleskom jeziku.

O tajnosti ovog i mnogih drugih ugovora, koji se pravdaju zabranom stranog partnera, kaže da strani partner ne može da zabrani pristup informacijama od javnog značaja.

- Može da traži šta hoće, ali ako traži da bude tajan ugovor, naša vlast ne bi smela da zaključi takav ugovor. Oni su dužni da stranom partneru saopšte da Srbija ima Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja i da taj zakon daje prava građanima, medijima, i da ta prava ne mogu da se suspenduju ugovorom sa stranim partnerom – kazao je Šabić.

On je naveo da nigde na svetu ne možete da komercijalnim ugovorom isključite primenu zakona.

- Zamislite cena spomenika je tajna. To je karikatura, nonsens, to je potpuno nedopustivo. Sama priča da ne da strani partner je potpuno apsurdna. U vezi spomenika neke vaše kolege su pitale carinu da im saopšti iznos carine za delove spomenika koji su uvezeni. I carina ima da. I onda na osnovu tog iznosa izračunate da je spomenik plaćen skoro deset miliona evra samo za isečene delove spomenika. Tu nema rada vajara, tu nema cene rada ruskih radnika, transporta, i još gomile stavki. Sama ta cifra od deset miliona evra, pa to je velika kovid bolnica – naglašava sagovornik Helmkasta.

On kaže da je nakon svega gradska vlast opet ušla u direktne pregovore sa tim ruskim vajarom, da ukrasi linijski park uz Dunav nekim svojim skulpturama.

- A cena opet tajna – ističe Šabić.

On je osudio to što će Telekom dati 600 miliona evra za prenos Premijer lige, a „za tri godine smo na penzijama uštedeli 650 miliona evra“, što je približan iznos.

- Nemačka, Austrija i Švacjsarska zajedno plaćaju četiri puta manji iznos, a radi se o regiji sa puno stanovnika – ukazao je Šabić.

Na pitanje zašto vlast ponovo bira Zagorku Dolovac za Republičkog tužioca, koja je recidiv prethodne vlasti, ako se stalno žale kako ništa ne mogu da urade jer su nasledili pravosuđe od „žutih“, odgovorio je da je ova vlast bila u prilici da promeni sve šefove tužilaštva u ovoj zemlji.

- Da kukaju kako su nešto nasledili od prethodne vlasti je apsolutno besmisleno. U Ustavnom sudu imamo najmanje specijalista za ustavno pravo. Tamo je više krivičara, ljudi sa policijske akademije i iz Agencije za borbu protiv korupcije, koja se nije proslavila svojim radom, nego profesora ili drugih stručnjaka za ustavno pravo – naglasio je on.
Govoreći o razgovoru Vučića i Malog u kojem mu ministar finansija obećava devet miliona evra iz budžeta, iako ne zna o čemu se radi, Šabić je rekao da je „potpuno neozbiljno, i neodgovorno sa takvom neodoljivom lakoćom reći, `da, imam devet miliona`“.

- Ako bi bilo realizovano, postoajli bi osnbovi sumnje za krivično delo. To je ta fdantastična lakoća rešavanja pronblema. Vučić je sklon teatralnim potezima u političkim nastupima, i čuo sam da je reč o jednoj režiranoj predstavi sa sve apaluzom na kraju – naveo je Šabić.

On je ispričao i priču o tome kako je postupio Lazar Paču, nekadašnji ministar finansija, kada mu je kralj Petar tražio unapred apanaže, zbog udaje kćeri, što bi on u narednom periodu vraćao. Način na koji je Lazar Paču odgovorio kralju zaista vredi poslušati, a šta je tačno rekao, možete čuti u emisiji.

Šabić je kazao i da je član Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić dan pred smrt „ispraćena uvredama od predsednika Republike“.

- Ona je bila jedan dosledan, iskren, čestit borac protiv korupcije. Dva dana ranije sam se video s njom, htela je da pričamo o Rio Tintu, zanimali su je neki stavovi i informacije, bila je jako dobro raspoložena, pa je onda goostovala na N1. I onda sam sutradan radio izveštaj za nju, i samo sam u jednom pročitao vest da je preminula – kazao je Šabić.

On je istakao i da je Rio Tinto je moćna i bogata kompanija.

- Zvuči bajkovito da ćemo preko posla sa RIO Tintom stići do proizvodnja automobila sa litijumskim baterijama. To je 19 milijardi, to je dva budžeta Srbije, liči na bajku – zaključio je Šabić.

On je na samom početku emisije govorio i o urušavanju zgrade u Vidovdanskoj ulici i čija je to odgovornost, a o tome opširnije pogledajte video u prilogu.

Nezapamćena pljačka u Boru, zlato smo poklonili Kinezima, a omda ga otkupljujemo od njih po najvišim cenama, opširnije OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA