Najnovije

DUALNI IDENTITET JE ZAMKA ZA SRBE U CG: Popis mora da se održi ove godine

Pola ove godine je već prošlo, a od popisa stanovništva u Crnoj Gori još nema ništa. Opravdan strah da će se ogroman deo građana Crne Gore slobodnim upisivanjem u formular izjasniti kao Srbin ili Srpkinja odložio je ovaj važan segment u vođenju demografske statistike svake svetske populacije.

Crna Gora (Foto: Jutjub)

Još u februaru ove godine bilo je poznato da se planirani popis stanovništva u Crnoj Gori za 2021. neće održati u aprilu, kako je prethodno bilo najavljeno. Glavni razlog tome, navodno, bilo je neusvajanje budžeta za ovu godinu pri kraju prošle, a kasnilo se i sa usvajanjem Zakona o popisu stanovništva. Budžet za 2021. usvojen je konačno pre dve sedmice, ali Uprava za statistiku „Monstat”, koja je zadužena za sprovođenje popisa, skoro ništa od pripremnih radnji još nije obavila.

Poslanik Demokratskog fronta i član skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Jovan Vučurović kaže da u samoj vladi i pojedinim političkim krugovima postoji potreba da se promoviše tzv. dualni nacionalni identitet.

„Mi smo ispred DF jasno poslali poruke i tek ćemo ih slati da građani izbegavaju to dualno izjašnjavanje. Čovek, ako je Srbin iz Crne Gore, treba da se izjasni kao Srbin, a ne kao Srbin-Crnogorac ili Crnogorac-Srbin. Jednostavno, treba da se izjasni samo kao Srbin i ništa ni više ni manje od toga. Dualni identitet je zamka i želja srpskih neprijatelja da se procenat Srba u Crnoj Gori umanji što je moguće više, i to je lažni identitet – objašnjava Vučurović.

On kaže da i kod aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića prepoznaje sklonost ka priznavanju ovog dualnog identiteta.

„On je u kampanji govorio za sebe da je Srbin, da bi tri dana nakon izbora rekao za sebe da je 200 odsto Crnogorac. Dakle, srpski narod u Crnoj Gori nikako ne sme da se peca na ovakve i slične prevare, jer smo mi Srbi i neodvojivi smo deo velikog srpskog naroda.“, poručuje Vučurović, prenosi Objektiv.

Zašto Bošnjaci ne broje srpske žrtve, saznajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA