Najnovije

SASTANAK MITROPOLITA JOANIKIJA I DODIKA: O čemu se razgovaralo u manastiru Ždrebaonik? (VIDEO)

U manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada u toku je sastanak srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i novoustoličenog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Joanikije i Dodik (Foto: Jutjub)

Susret je upriličen na veliki pravoslavni praznik Usekovanja Glave Svetog Jovana Krstitelja.

– Dobio sam poziv da budem na ustoličenju, ali smo iz poznatih razloga odlučili svi mi da ne dolazimo da ne bude neka špekulacija kojoj su neki skloni – naglasio je Dodik.

On je dodao da mu je čast što će danas razgovarati sa mitropolitom Joanikijem, prenosi RTRS.

Odlazim u Manastir da popričamo o svemu, da vidimo šta mi možemo pomoći i da mu zahvalim za istrajnost, čoveku koji nesumnjivo ostaje u okviru onoga što je srpska pravoslavna vera i Crkva i to je sada najvažnije – rekao je Dodik.

Dodika je dočekao Mitropolit Joanikije koji je rekao da je srpski član Predsedništva BiH, u nemogućnosti da prisustvuje ustoličenju na Cetinju 5. semptembra, danas došao da mu čestita, prenosi DAN.

– Iz Republike Srpske uvek čujemo poruke bratskog pomirenja- kazao je mitropolit blagosolovivši Dodika i Republiku Srpsku i darivajući Dodiku ikonu Bogorodice.

Dodik kaže da se zahvaljuje vladici i želi da se desi pomirenje među braćom koja moraju živeti u miru.

– Želio sam da budem tu pre sedam dana, ali sam došao danas da vam čestitam, vama i narodu, koji je dostojanstveno pokazao snagu naše vere i crkve. SPC ostvaruje svoju nepokolebljivu misiju, okuplja narod i poziva na mir. Pratili smo dešavanja, i mislimo da je verujući narod sa vašim vođstvom sačuvao svetinje i to će biti zadužbina ovog vremena – kazao je Dodik.

On je naveo da je sa nerazumevanjem pratio neka dešavanja, ali da mu je nejasno da u „kolevci naše vere i naroda nekom smeta svoja crkva“. Za Joanikija je kazao da je pravi čovek za mitropolita i da veruje da će on okupiti sve ljude.

– Ako izgubite identitet izgubićete sve. Da nije bilo crkve ne bi bilo ni našeg naroda kroz istoriju. Zato crkvu treba čuvati jer je ona garant našeg opstanka – kazao je Dodik.

Istakao je da je politika nešto drugo od crkve i tako treba ostati, jer crkva ima svoju misiju.

– Naša crkva je izvor utočišta i nade – kazao je Dodik.

Manastir Ždrebaonik je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi na levoj obali reke Zete u Sekulićima, nadomak Danilovgrada. Posvećen je Svetom Arhangelu Mihailu i pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Kako Milo Đukanović napada Srbiju iz Hrvatske, pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA