Najnovije

Hilari Klinton optužuje: Peking krade američke tajne informacije!

VERMONT, NJu Hempšir - Kandidatkinja demokrata za predsednicu SAD Hilari Klinton optužila je danas zvanični Peking za krađu poslovnih tajni i "ogromne količine vladinih informacija" i navela da želi da vidi miroljubivi uspon Kine.
Hilari Klinton (Foto: Jutjub)

Hilari Klinton (Foto: Jutjub)

U obraćanju okupljenima tokom predseničke kampanje u NJu Hempširu, Klintonova je rekla da Amerika mora u potpunosti da bude na oprezu, jer kineska vojna snaga veoma brzo raste i preti zemljama s kojima Vašington ima odbrambene ugovore poput Filipina. "Moramo da budemo potpuno budni jer se kineska vojska vema brzo razvija. Oni takođe pokušavaju da izvrše upad u sve što se ne kreće u SAD-u. Krađa poslovnih tajni od odbrambene proizvodnje, krađe ogromne količcine informacija vlade, sve u potrazi za sticanje prednosti", istakla je Klintonova. Rojters podseća da iako je Klintonova koristila mnogo oštriju retoriku od američkog predsednika Baraka Obame i njegova administracija je ukazala na masovno kinesko hakovanje američkih vladinih agencija koje imaju kompromitovanu personalnu dokumentaciju najmanje 4,2 miliona sadašnjih i bivših vladinih službenika. Zvanični Peking to negira i tvrdi da nisu vršili upad u računare američke Kancelarije za upravljanje kadrovima. Klintonova se osvrnula i na pregovore oko iranskog nuklearnog programa i izrekla je "oštre reči" na račun Teherana, navodi Rojters. Prema njenim recima "čak ukoliko se i postigne dogovor sa Iranom, Tehranova agresivnost se neće završiti i ostaće zemlja koja je glavni sponzor terorizma i nastaviće da destabilizuje vlade u regionu i šire. Ipak, Klintonova je navela da se nada će "jako utvrđeni dogovor" biti postignut tokom razgovora u Beču između svetskih sila - Grupe 5+1 i Irana, pošto je postavljen novi krajnji rok - 7. jul za postizanje dogovora za suzbijanje Teheranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija koje su osakatile iransku ekonomiju.
Pročitajte još:NOVI SKANDAL: Vikiliks tvrdi da su SAD prisluškivale predsednicu Brazila„Evropa će postati topovsko meso zbog američke politike“
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA