Najnovije

OVO NE SME DA SE DOGODI: Evo šta spremaju građanima Srbije- segregacije i kovid pasoši

Zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" profesor Vladislav Vukomanović izjavio je danas da je važna vakcinacija dece uzrasta od 12 do 18 godina, kao i da predlog za uvođenje kovid propusnica podrazumeva da one budu neophodne starijima od 16 godina.

Vukomanović je za RTS rekao da talas delta soja virusa i delta plus varijante virusa donosi sve veći broj obolelih, a kako je sve veći broj obolelih među odraslima, tako raste i broj obolelih među decom. On je naveo da kliničke slike koje zahtevaju hospitalizaciju u smislu opservacije i izolacije svakako u ovom talasu eksponencijalno rastu.

"Uglavnom su deca asimptomska ili sa veoma blagim simptomima. Međutim, može se javiti simptomatologija koja je slična drugim virusima, prehladi, čak alergiji ili gripu. Treba misliti na sezonu gripa koja se polako približava", rekao je Vukomanović.

On je podsetio da su curenje iz nosa, opšta malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja i gastrointestinalne tegobe jedan deo kliničke slike onih sa blažim ili srednje teškim simptomima.

U populaciji od 12 do 18 godina svega je oko 5.000 vakcinisanih, a doktor Vukomanović, koji je član Nacionalnog komiteta za vakcinaciju, kaže da smatraju da će vakcinisanje dece tog uzrasta smanjiti prenošenje virusa.

Kada je reč o kovid propusnicama, on je rekao da će biti prosleđen predlog koji podrazumeva da one budu uvedene za sve starije od 16 godina. "Mislim da će one uskoro biti uvedene, a sve u cilju manjeg prenošenja zaraze sa osobe na osobu", zaključio je doktor Vukomanović.

Danas se u Beogradu održava protest protiv najavljenih mera, više o tome pogledajte OVDE.

Izvor: Glas javnosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA