Најновије

ОВО НЕ СМЕ ДА СЕ ДОГОДИ: Ево шта спремају грађанима Србије- сегрегације и ковид пасоши

Заменик директора Института за мајку и дете "Др Вукан Чупић" професор Владислав Вукомановић изјавио је данас да је важна вакцинација деце узраста од 12 до 18 година, као и да предлог за увођење ковид пропусница подразумева да оне буду неопходне старијима од 16 година.

Вукомановић је за РТС рекао да талас делта соја вируса и делта плус варијанте вируса доноси све већи број оболелих, а како је све већи број оболелих међу одраслима, тако расте и број оболелих међу децом. Он је навео да клиничке слике које захтевају хоспитализацију у смислу опсервације и изолације свакако у овом таласу експоненцијално расту.

"Углавном су деца асимптомска или са веома благим симптомима. Међутим, може се јавити симптоматологија која је слична другим вирусима, прехлади, чак алергији или грипу. Треба мислити на сезону грипа која се полако приближава", рекао је Вукомановић.

Он је подсетио да су цурење из носа, општа малаксалост, болови у мишићима, главобоља и гастроинтестиналне тегобе један део клиничке слике оних са блажим или средње тешким симптомима.

У популацији од 12 до 18 година свега је око 5.000 вакцинисаних, а доктор Вукомановић, који је члан Националног комитета за вакцинацију, каже да сматрају да ће вакцинисање деце тог узраста смањити преношење вируса.

Када је реч о ковид пропусницама, он је рекао да ће бити прослеђен предлог који подразумева да оне буду уведене за све старије од 16 година. "Мислим да ће оне ускоро бити уведене, а све у циљу мањег преношења заразе са особе на особу", закључио је доктор Вукомановић.

Данас се у Београду одржава протест против најављених мера, више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: Глас јавности

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА