Najnovije

10 Automobila koje ne biste trebali da prodate zbog uvećanja njihove vrendnosti

Kupite jeftino, prodajte povoljno! Ovo je životni moto svih prepordavca, agenta za nekretninte, kao i prodavača automobila.

Ilustracija. (Foto: carVertical)

U to ime, tržište polovnih automobila funkcioniše na gotovo isti način. Baš zato i nije iznenađenje što postoji mnogo ponuda da se obezbedi auto u svrhe investicija.

Ali, biti kolekcionar luksiznih automobila zahteva dosta ulaganja kao i ne tako jeftine troškove prenosa. Takođe, znanje o gotovo svim modelima automobila je neophodno za ovaj poduhvat.

Eksperti koji rade u registru za podatke istorije vozila u carVertical-u su analizirali tržište automobila i pripremili su 10 autombila koje ne biste trebali da prodate zvog uvećanja njihove vrednosti. Oni su koristili podatke iz carVertical baze koja sadrži hiljade izveštaja o istoriji automobila, sve u cilju da istraže statističke podatke o određenim modelima. Ovo je finalna lista:

Alfa Romeo GTV (1993 - 2004)

Specijalisti za dizajn u Alfa Romeo timu, koji su oduvek favorizovali odvažne i autentične odluke, su rekonstruisali svoj pristup dizajna kada je u pitanju Alfa Romeo GTW.

Kao i većina kupe vozila u to vreme, Alfa Romeo GTW je bio dostupan sa 4 ili 6-cilindričnim motorom na beznin. Bez obzira što se njihov 4-cilindrični motor pokazao kao brz i agilan, ipak je fantastična Busso verzija sa 6 cilindra bila vredniji izbor. 

Motor, koji je ustvari predstavljao keca u rukavu Alfa Romea, je ponajviše zaslužan za značajno povećanje cene Alfa Romeo GTW modela. Ipak kao i svi ostali italijanski automobili, vrednost ove Alfe ne napreduje istim rastom kao neki određeni nemački modeli. Dobro održavani primeri ovog automobila se danas cene i do €30,000.

Prema izveštajima o istoriji automobila sa carVertical platforme, čak je 29% ovih automobila imali određene defekte koji mogu da utiču na rad automobila.

Audi V8 (1988 - 1993)

Audi A8 je danas prepoznatljiv kao vrhunac tehnike i inžinjerstva u svom brendu. Ali, čak i pre Audi A8 modela, Audi V8 je nosi zastavu svoje kompanije.

Ovaj elegantni model je bio dostupan samo sa V8 motorom koji je ujedno i dao ime ovom automobilu tada. Neki od najjačih modela su čak imali i šestostepeni sistem penosa takođe.

Ipak, Audi V8 nije upešatljiv kao BMW Serija 7, nije čak ni luksuzan kao Mercedes S Klasa, ali je definitivno poseban zbog drugih stvari. Audi V8 je postavio temelje današnje kompanije koja je vrhunski proizvođač automobila i odličan rival BMW i Mercedes kompanijama. Uz sve to, Audi V8 je mnogo ređi nego bilo koji njegov suparnik i zato nema nikakvog iznenađenja da se cena ovog automobila samo povećava.

Prema izveštajima o istoriji  automobila sa carVertical platforme, 9% automobila ovog modela imaju neku manu, dok je 18% podložno vraćenoj kilometraži.

BMW 540i (1992 - 1996)

Serija 5 BMW-a je decenijama bila oličije klase i luksuza. Ipak, E34 generacija je uspela da se dokopa neke zlatne sredine između starijih modela i malo skupljih E28 i E39 koji su doživeli krizu srednjih godina. 

Varijanta motora sa 8 cilindra je bila dostupna samo nekoliko godina. Kao rezultat toga, baš je ređe videti ovaj model u Evropi i Americi nego BMW M5. Pored toga, snaga V8 motora je poprilično slična onoj koji nudi BMW M5.

Aspekt koji najviše oduševljava kod ovog modela je njegova pristupačnost; dok je cena BMW M5 skočila do neba, 540i model je ostao manje više jeftin ali to će se uskoro promeniti.

Jaguar XK8 (1996 - 2006)

Jaguar XK8, koji je debitovao u devedestim, je bio dostupan u kupe ili kabriolet varijanti. Nudio je više različitih motora kao i mnogo komfortnih pogodnosti kako bi ugodio većini vlasnika.

Jaguar XK8 je jedan od prvih zaista modernih Jaguara, a to je naravno povisilo lestvicu kada su u pitanju kvalitet, tehnologija, kao i ostale vrednosti. 

Ukoliko želite ovaj model, budite spremni da date između €15,000 i €20,000 za dobro očuvan primerak. Sa druge strane, Jaguar XK-R, koji je napravljen za prave ljubitelje automobila, je još više skuplji.

Ali, prema izveštajima o istoriji  automobila sa carVertical platforme, 29% automobila ove vrste je imalo mane, dok je 18% imalo vraćenu kilometražu.

Land Rover Defender (Series I, Series II)

Land Rover nikada nije krio činjenicu da je prva generacija Defender SUV dizajnirana da bude višenamensko vozilo za one koji obrađuju zemlju. 
NJegov jednostavan dizajn i mogućnost da premosti bilo koju prepreku su omogućili Land Rover Defenderu status veoma sposobnog terenca za bilo koju podlogu.

Danas, vrednost Serija I i Serija II je iznenađujuća za mnoge. Primera radi, SUV vozila koja su videla i loše i dobre dane se kreću između €10,000 i €15,000, dok se ona koja su dobro očuvana sa minimalnim ulaganjima kreću oko €30,000.

Prema izveštajima o istoriji  automobila sa carVertical platforme, 15% ima probleme, dok 2% ima lažiranu kilometražu.

Mercedes-Benz E300, E320, E420 (1992 - 1996) 

Mercedes je izbacio čak 2 miliona W124 modela na put, i to u relativno dugom periodu proizvodnje. Neki su završili svoj put na otpadu, dok ostali još pokazuju znake života. Dobro očuvani modeli vrede bogatsvo!

Naravno, najvredniji W124 model je poznat kao 500e ili E500 (u zavisnosti od godine proizvodnje). Ali, samo par koraka niže na lestvici, E300, E200, i E420 imaju dosta potencijala da postanu traženi modeli oko kojih će kolekcionari da se bore. 
Analiza od strane carVertical izveštaja o istoriji automobila pokazuje da 14% ovih modela ima defekte, dok se 5% ceni da ima vraćenu kilometražu.

Saab 9000 CS Aero (1993 - 1997)

Ahila tetiva Volvo kompanije je oduvek bio Saab. Kod ovog modela je na prvom mestu stavljena bezbednost, a tek onda šarm i jačina odličnih turbo motora. 

Saab 900 CS Aero pripada srednjoj kategoriji limuzina. Predstavljen u malo kasnijem procesu proizvodnje i oduvek je smatran kao najbolji model Saab 9000 serije. Ovaj model je bukvalno ’’tačka’’ na kraju rečenice u ovom konkretnom slučaju.

Saab 900 CS Aero je, kako i sami zaključujete, veoma redak primer danas. Bez obzira na to što Saab nikad nije jasno rekao koliko je napravio ovih modela, ovaj konkretan model se može pokazati kao dobra investicija.

Analiza od strane carVertical izveštaja o istoriji automobila pokazuje da 8% ovih automobila ima neki defekt.

Toyota Land Cruiser (J80, J100)

Toyota je oduvek puštala svoje automobile i njihove vlasnike da govore o kvalitetu, i do dana današnjeg, oni otvoreno kažu da je Toyota Land Cruiser jedan od najboljih SUV modela na svetu.

Pored toga što ova dva modela imaju isto ime, njihov sklop ima dosta tehničkih i tehnoloških razlika. J80 je uspeo da obezbedi jednostavnost u vožnji sa svakodnevnom funkcionalnošću. J100 je sa druge strane dosta luksizniji, dizajniran za duga putovanja i to bez ikakvih problema.

Danas, specijalne pogodnosti ova dva automobila dozvoljavaju vlasnicima J80 i J100 da svoje automobile nude po izuzetno visokim cenama. Čak i oni primerci koji su videli sve ćoškove sveta mogu da se cene oko €40,000.

Analiza od strane carVertical izveštaja o istoriji automobila pokazuje da 36% automobila ovog modela ima defekte, dok je 8% podložno vraćenoj kilometraži.

Volkswagen Corrado VR6 (1991 - 1995)

Volkswagen je, u proteklih par decenija,  narodu dao veliki broj automobila koji i nisu baš povoljni. Ali, Volkswagen Corrado VR6 je definitivno izuzetak.

Sa veoma autentičnim izgledom, posebnim motorm, i odlično izbalansiranim sistemom za suspenziju, ovaj model će vas naterati da se zapitate zašto ga nisu više kupovali devedestih.

Volkswagen Corrado nije bio ni blizu popularan kao Opel Calibra nekada, ali se to danas može pripisati pogodnostima. Vrednost ove 6-cilindrične verzije je počela da raste tek u proteklih par godina, tako da očekujemo da se ovaj trend nastavi.

Analiza od strane carVertical izveštaja o istoriji automobila pokazuje da 14% ovog modela ima defekte, dok se 5% pokazalo sa lažnom kilometražom.

Volvo 740 Turbo (1986 - 1990)

U osamdesetim godinama, Volvo 740 je bio dokaz da se miljenik očeva (a i majki) može voziti brzo skoro kao Porsche 924.

Fleksibilnost na putu i mogućnost prikagođavanja gotovo svim situacijama čine Volvo 740 Turbo model odličnim izborom koji vremenom dobija na ceni. Ovaj trend rasta cene ovog modela se očekuje da nastavi u pozitivnom pravcu. 

Analiza od strane carVertical izveštaja o istoriji automobila pokazuje da 33% ovog modela ima neke defekte, dok se 8% beleži sa vraćenom kilometražom.

Zaključak

Investiranje u vozila i automobile je još uvek koncept koji mnogi ne razumeju. Možda se čini kao rizik, ali sa dobrim poznavanjem automobila, ovaj posao može da donese velike zarade i to za kratko vreme.

Ali, ukoliko biste hteli da kupite visoko cenjeni automobil, računajući na podatke od carVertical-a koje smo gore pomenuli, provera istorije automobila je definitivno vredna. Ova se lagano može sprovesti putem korišćenja carVertial platforme. Sa samo brojem šasije i brojem registracije, kupci mogu da odluče da li je neki automobil vredan tih para ili ne – takođe mogu da vide da li da izbegnu svake dalje pregovore.

Najčešće i najređe oštećeni automobili u Evropi! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA