Najnovije

MOSKVA UPOZORAVA ZAPAD: Rusija bi mogla da gađa američke satelite

Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je rukovodstvo SAD da njihovi sateliti mogu postati ciljevi ruskih raketa.

Zamenik direktora departmana za neširenje i kontrolu naoružanja pri MIP-u Rusije Konstantin Voroncov upozorio je SAD o posledicama koje mogu biti ako oni i dalje budu stavljali svoje satelite u funkciju ukrajinske vojske.

- Amerikanci i njihovi saveznici koriste "komercijalne satelite" u vojne svrhe u oružanom konfliktu i zato su ti kosmički objekti legitimni ciljevi ruskim raketnim jedinicama - kazao je Voroncov na zasedanju Prvog komiteta Generalne skupštine UN.

Ministar odbrane RF Sergej Šojgu je letos kazao da nad Ukrajinom leti oko 70 američkih vojnih satelita i oko 200 zapadnih komercijalnih. Amerikanci i njihovi saveznici ne skrivaju da daju onlajn, u realnom vremenu, informacije sa svojih satelita ukrajinskoj vojsci. Voroncov je rekao da se još može zaustaviti trka u naoružanju u kosmosu.

Najbogatiji čovek sveta Ilon Mask otvoreno je govorio da se njegovim satelitima "Starlink" koriste Ukrajinci. NJihovi oficiri i generali imaju planšete na kojima mogu da vide gde se nalaze ruski položaji. Mask je rekao da je za tu podršku potrošio 80 miliona dolara i da insistira da mu se to plati. Ali, kad je zapretio da će odustati da podržava Ukrajince, u Vašingtonu su mu zapretili da radi protiv američkih državnih interesa i da će mu poslati kontrolne službe. Mask se odmah predomislio i nastavio da podržava Ukrajinu, mada je za okončanje rata pregovorima.

Mask je već rekao da su Rusi pokušavali da guše njegov satelitski internet, jer daju informacije o stanju na frontu u realnom vremenu. On je, očigledno, svestan da Rusi imaju mogućnost da mu unište satelite u kosmosu.

- Jedini sistem veza koji radi na frontu je "Starlink", svi ostali su mrtvi - kazao je Mask.

Ako Rusi zaista "sahrane Maskov internet" u Ukrajini, to bi bio veliki problem za ukrajinsku vojsku, jer bi i visokoprecizno oružje prestalo da im bude vrlo efikasno.

Snimak predaje ukrajinske vojske pogledajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA