Najnovije

NEBENZJA NAJAVIO: Šta će dalje biti sa izvozom ukrajinskog žita?

Zbog napada bespilotnim letelicama na Crnomorsku flotu Ruske Federacije, Rusija će biti prinuđena da preduzme sopstvene mere za inspekciju brodova koji prolaze kroz Crno more, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, prenosi TASS.

Vasilij Nebenzja (Foto: RIA Novosti)

„S obzirom na postojeće činjenice zloupotrebe humanitarnog koridora i, uopšte, činjenicu da Crno more ostaje ratna zona, ne možemo dozvoliti nesmetan prolaz brodova bez naše inspekcije i bićemo prinuđeni da preduzimamo samostalne mere za kontrolu teretnih brodova koji su prošli kroz Zajednički koordinacioni centar bez našeg odobrenja“, rekao je Nebenzja.

On je takođe obećao da će Moskva uskoro detaljno izneti zaključke i dalje pristupe implementaciji žitnog sporazuma. Prema njegovim rečima, ruska strana polazi od toga da je odluke u okviru „crnomorskih sporazuma“, donete bez učešća Moskve, ni na šta ne obavezuju.

„Polazimo od toga da „Crnomorska inicijativa“ koja je zaključena između Rusije, Turske i Ukrajine, u koju su UN uverile 22. jula, ne bi trebalo da bude sprovedena bez nas“, zaključio je Nebenzja.

Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu telefonirao svom turskom kolegi Hulusiju Akaru u vezi sa dogovorom o žitu. Oni razgovarali su o suspenziji učešća Rusije u dogovoru nakon napada dronova Oružanih snaga Ukrajine na Sevastopolj 29. oktobra i Crnomorske flote stacionirane u gradskom zalivu.

O napadu na ukrajinske brodove za prevoz žita pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA