Najnovije

ČARLS JE DEO DAVOSA! Ovo je ključni sukob Istoka i Zapada, SAD će skinuti rukavice i ući u ring! (VIDEO)

Rusija ne sme da izgubi. Ovim što se dešava samo se povećavaju zahtevi u okviru ruskog društva, rekao je profesor dr Slobodan Reljić, sociolog i novinar, nekadašnji uradnik NIN-a, gostujući u emisiji Reč produkcije Helmkast, koja se zbog blokade i demonetizacija glavnog kanala emituje na kanalu Helmkast Rezervni položaj na Jutjubu. 

Slobodan Reljić. (Foto: Jutjub)

- Kako se taj sukob zaoštrava, u ratu može doći do događaja koji može sve da preokrene, dođe do sukoba dva aviona, ruski i američki, i to automatski dovodi do sukoba između direktnih sila. Dakle Amerika mora da skine rukavice i uđe u ring – ocenio je on. 
On je dodao da je ukrajinska kriza „ključni sukob između Istoka i Zapada“. 

- Ona ugrožava ono što se u Davosu predstavlja kao nova svetska vlada – istakao je Reljić.  

Govoreći o preminuloj kraljici Elizabeti i njenom nasledniku, ranije princu, sada kralju Čarlsu, kazao je da smo kraljicu Elizabetu mogli nacionalno da identifikujemo, a da „princ Čarls pripada drugoj grupi, grupi Davosovog foruma, Svetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba“. 

- On je deo tog mehanizma – kategoričan je Reljić.

Kako je rekao, Čarlsova pripadnost pravoslavlju neće biti ni od kakvog uticaja. 

- Engleska kraljevska porodica jedan je od najvećih vlasnika danas u svetu. I njihovo bogatstvo je realno koje traje kroz vekove. Sad, očekivati da će on da zaštiti pravoslavne, to može samo u tabloidima. On će verovatno biti gori od kraljice. Sukob Istok-Zapad će se zaoštravati iz dana u dan. Šta god da mi uradimo, mi smo za njih Istok. Kralj Čarls kad bi i imao neke dobre namere prema nama, to ne može da se sprovede kraj tako velikih interesa – ukazao je sagovornik Helmkasta. 

Prema njegovim rečima, čitav Zapad živi u virtuelnom svetu, i bavi se nečim što je „preprodaja vetra“. 

- Tamo je privreda na potpuno drugačijim osnovama, a te osnove se izmiču. Recimo, većina firmi što prave odeću su odatle, a tamo se ne proizvodi ni pamuk, niti se šiju. Tamo samo sede ovi u biroima i crtaju ovo što vi nosite, a onda negde u Africi, gde ljudi imaju sto evra godišnje, proizvodi se pamuk, a tamo negde u Vijetnamu se šiju. I onda najveću zaradu ima onaj što je to kreirao – opisuje Reljić.

Uitan imamo li strategiju za KOsovo i Metohiju, i zašto nikad nismo u ofanzivi, odgovorio je da je „čitava konstrukcija potpuno defanzivna“ i da ukazuje „ili da mi to svesno predajemo, ili da je taktika da malo-pomalo prolazi vreme „pa ćemo se nekako izvući iz toga“. 

- Inače, ako uzimate posrednika za pregovore, poslednji čovek je Miroslav Lajčak, to je čovek koji ovde ima najmračnije tragove. Ne razumem šta on posreduje ako je on za drugu stranu. Imamo međunarodni dokumetn Saveta bezbednosti UN koji kaže da je KiM sastavni deo te države i mora da se nađe stepen autonomije. A mi pravimo neke sporazume. Zamislite neki sporazum među ljudima, ja i vi napravimo neki sporazum i utvrdimo da vi ništa niste ispunili. Ovde za deset godina ništa nisu ispunili, a mi ne prekidamo razgovore. Mi ne stavljamo nikakvu primedbu Albancima što to rade, naprotiv, mi to podržavamo. Na osnovu toga kako vodiš pregovore, imamo zahtev ovih iz Preševa da oni misle da je fer da se priključe Kosovu – zaključuje sociolog. 

Reljić je pozabavio i temom manipulacije brojem Albanaca na Kosovu i Metohiji.

- Opšte je poznato da je to procena CIA da tamo ima 1,8 miliona Albanaca. Znamo da ih tamo nema ni milion – rekao je. 
On je naveo da je potrebno spremati se oštro i tvrdo, nabavljate oružje, organizovati vojsku i slično, „da im ne padne na um da vas napadnu“.

- A da vi njima javljate da nećete uopšte da se borite? Pa oni će stvarno uzeti Niš – upozorio je Reljić. 
Govoreći o pitanju sankcija i odnosa Srbije sa Rusijom, primetio je da naš odnos prema Rusiji i prema npr. Portugalu ili Holandiji ne može biti isti. 
- To su drugačiji odnosi. Imate dva nivoa, jedan je politički i on je najbanalniji, najjednostavniji, političke odluke su najniži nivo komunikacije. Ali s druge strane imate društvena raspoloženja i stanja koja se ne menjaju vekovima – ukazao je sagovornik Helmkasta. 
Takođe se dohvatio i teme Rio Tinta, rekavši da to što je Ana Brnabić rekla nema ništa od toga, „to Rio Tinto uopšte nije shvatio ozbiljno“. 
Produkcija Helmkast poziva gledaoce, da zbog blokade i demonetizacije kanala Helmkast na Jutjubu, zaprate novi kanal Helmkast Rezervni položaj.

Kina tvrdi: Ako Ukrajina uđe u NATO moguć je nuklearni rat! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA