Najnovije

BOCAN-HARČENKO: Inicijativa o kojoj govori Išinger zvanično nikada nije pokrenuta u ime "trojke"

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko reagovao je povodom izjave Volfganga Išingera, nekadašnjeg predstavnika Evropske unije u posredničkoj trojki Kontakt grupe za pregovore o Kosovu, u kojoj je Išinger izneo da "raduje što se o osnovnoj ideji predloga Trojke iz 2007. godine raspravlja u novom obliku kao nemačko-francuskoj inicijativi po pitanju Kosova".

Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: Jutjub)

Išinger je na Tviteru juče naveo i da je predlog nastao iz "briljantnog osnovnog ugovora iz 1972. godine", a da je "propao krajem novembra 2007. zbog jedne osobe - Sergeja Lavrova".

"To nije istina. Ruski stav o kosovskom pitanju se uvek zasnivao na tome da rešenje treba da odgovara interesima Beograda. Taj principijelan pristup je u više navrata javno naglasio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. Inicijativa, o kojoj govori Volfgang Išinger, zvanično nikada nije pokrenuta u ime „trojke“, iako je razmatrana kao jedna od radnih opcija. Gospodin Išinger treba odlično zna da srpska strana nije podržala taj plan. Stav Beograda je do danas dosledan i temelji se na međunarodno-pravnim načelima i rezoluciji 1244 SB UN", navodi se u komentaru Bocan-Harčenka, dostavljenom našoj redakciji.
 
Osim toga, kako je dodao ruski ambasador, opciju nije prihvatila ni Priština.

"Još pre pregovora „trojke“ Zapad je obećao kosovskim Albancima da će podržati jednostrano proglašenu „suverenizaciju“ pokrajine, ako kompromis sa Beogradom ne bude postignut. Kad je već obećano ono za čime se žudi, ko će pristati na manje od toga? Štaviše, model „dve Nemačke“ je u Prištini izazvao odbojnost, pošto ne bi asocirao na „perspektivu definitivnog razgraničenja između strana“, nego na njihovo ponovno ujedinjenje, kao što je to bio slučaj sa Saveznom Republikom Nemačkom i Nemačkom Demokratskom Republikom. Krajne čudno izgledaju pokušaji Volfganga Išingera – danas uobičajeni na Zapadu – da za sve optuži Rusija, praveći se da bi bez nje bilo moguće da se preko noći reši kosovsko pitanje", navodi se u komentaru ruskog ambasadora u Beogradu.

Inače, Bocan-Harčenko je bio predstavnik Rusije u pregovaračkoj "trojci". Treći član, kao predstavnik Sjedinjenih Američkih Država, bio je Frenk Vizner.

Izvor: kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA