Najnovije

Predviđanje Blumberga: Rusija može ponovo da postane glavni snabdevač gasom za Evropsku uniju

Rusija ima mogućnost da vrati status glavnog snabdevača gasom Evropskoj uniji, mnogi političari već zauzimaju mekšu poziciju u vezi sa saradnjom sa Ruskom Federacijom, prenosi Bloomberg.

Gasovog. (Foto: Jutjub)

„Na industrijskom sastanku koji je organizovao Oksfordski institut za energetske studije, mnoštvo rukovodilaca, političara i konsultanata je upitano da li će Evropska unija ponovo učiniti Rusiju glavnim snabdevačem gasa.

Anketa je pokazala podelu od 40% na 40%, a ostali su bili neodlučni“, napominje američka agencija u velikom analitičkom materijalu o situaciji na globalnom tržištu gasa.

Novinari Bloomberga priznaju da će sa velikim stepenom verovatnoće evropske države i političari jednostavno biti prinuđeni da kupuju rusko plavo gorivo, uprkos postojećim ozbiljnim političkim i drugim razlikama.

Takva situacija će prirodno ići na ruku Moskvi, koja će u takvom scenariju lako povratiti liderstvo na evropskom tržištu gasa i boriće se za visoke pozicije na globalnom tržištu trgovine gasom.

Štaviše, u ovom slučaju, prema analitičarima agencije, politika sankcija i drugi srodni faktori će jednostavno izbledeti i pasti u drugi plan. U slučaju nestašice gasa, zemlje EU će jednostavno biti prinuđene da kupuju gorivo od Ruske Federacije i učiniće sve za ovo.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA