Najnovije

Kurti se približio crvenim linijama Beograda

Slanjem specijalnih policijskih jedinica na sever Kosova i kontinuiranim etnički motivisanim napadima na Srbe širom pokrajine u poslednje dve godine, pod različitim izgovorima, privremene prištinske institucije ozbiljno su se približile crvenim linijama Beograda. Upravo zbog ozbiljnog pogoršanja situacije u pokrajini Beograd ozbiljno razmišlja da na Kosovo i Metohiju na osnovu Rezolucije 1244 pošalje 1.000 vojnika ili policajaca, što je u četvrtak uveče najavio direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Navodi da će se povratak srpskih bezbednosnih snaga razmotriti u okviru onoga što predviđa Rezolucija 12 44, posebno član 4 te Rezolucije i član 6. Ističe da premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti želi da protera srpski narod sa KiM, kao i da sve ono što rade Srbi u južnoj pokrajini mora da bude napadnuto, kažnjeno. „Predsednik Aleksandar Vučić je mnogo puta do sada ponovio da se nikada više neće ponoviti ni pogrom, niti 'Oluja' i čini mi se da dovoljno dobro nisu shvatili pogotovu oni na zapadu koji treba da urazume Prištinu šta znači to što je rekao predsednik Vučić”, kazao je Petković.

A predsednik Republike Vučić se još sinoć sastao sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem.

„Tokom noći i jutra sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem...nema predaje”, poručio je Vučić svom instagram profilu.

Reagujući na ove najave šef kabineta Vjose Osmani, predsednice Kosova, Bljerim Velja ocenio je da se izjava direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da Srbija razmatra mogućnost slanja do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga na Kosovo, može shvatiti kao pretnja.

„Srbija prelazi sa prikrivenih nasilnih akcija svojih nelegalnih struktura na Kosovu, na otvorenu pretnju upotrebom policijskih i vojnih snaga za izvršenje agresije na Kosovo. Prema ruskim principima, ovo je flagrantna pretnja da ugrozi mir i stabilnost Kosova i šire u regionu”, rekao je Velja, koji nije komentarisao nasilje koje radikalni Albanci kontinuirano sprovode nad srpskim narodom u poslednje 22 godine.

I Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost što su međuetnički odnosi i poverenje na KiM na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina i sve poziva na mir i uzdržanost.

„U svetlu najnovijih zbivanja na Kosovu i Metohiji, posebno na severu KiM, tako i u Velikoj Hoči, dobijemo svakodnevno zabrinjavajuće vesti od naših vernika da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na naš narod. Kao Crkva koja je vekovima bila i ostala uz svoj narod na ovim prostorima, ne možemo da ravnodušno gledamo na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepoverenje i napetost i još više mogu podstaći naš narod na iseljavanje”, ističe se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske i dodaju da ovakva situacija može da dovede do eskalacije nasilja koje nikome nije na korist.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da će predsednik Srbije Vučić danas i sutra imati važne razgovore i da će o zaključcima i svemu onome što Srbija bude dogovorila i bude činila, kad za to dođe vreme, obavestiti javnost..

„Moramo da činimo apsolutno sve da sačuvamo mir i stabilnost, ali smo jasno rekli koje su naše crvene linije kada je reč o KiM”, rekao je Petković za TV Pink. Istakao je da niko ne može da proteruje, ugrožava i maltretira srpski narod na Kosova i da je Srbija to jasno stavila do znanja, i mnogim međunarodnim predstavnicima.

„Predsednik Vučić je imao veći broj razgovora i sinoć i gotovo celu noć, bili smo u kontaktu, pratio je situaciju, razgovarali smo o svemu, pogotovo sa našim ljudima na severu Kosova i Metohije”, rekao je Petković. Ukazao je da u ovakvim situacijama, kada je narod i uplašen i uznemiren, nije jednostavno i sve to mora da se ima u vidu kada se vodi politika mira i stabilnosti.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je da kosovske vlasti nastavljaju da pokazuju silu i nasilno diskriminišu već uzdrmanu srpsku zajednicu na Kosovu na štetu napora koje predvode EU i Amerika da se očuva stabilnost i stvori atmosfera pogodna za normalizaciju. Đurić je na tviteru naveo da su današnji događaji školski pokušaj ponovnog rasplamsavanja sukoba na Kosovu.

„Uz besramno kršenje Briselskog sporazuma, monoetnička sila koja broji stotine naoružanih oficira KPS zauzela je jedini preostali grad sa srpskom većinom na Kosovu - Severnu Mitrovicu. Ranije danas, još jedan primer takvog ponašanja istakao se kao posebno uvredljiv za mnoge u Srbiji - kao mnogovekovna enklava za proizvodnju vina kosovskih Srba Velika Hoča, u kojoj živi 650 od 2.500 Srba koji su ostali, pod trivijalnim izgovorom (navodno „kršenje carinskog zakona” od strane porodice koja tamo proizvodi vino generacijama) upali su „specijalne jedinice KPS” naoružane kalašnjikovim, vidno zloupotrebljavajući silu kako bi ulile strah”, istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, „zastrašivanjem i uklanjanjem izvora sredstava za život ljudi, Srbe primoravaju da se isele iz svojih drevnih i prelepih domova pod zaštitom Uneska”.

„Takođe, neočekivano namerno posetilo je dečije obdanište u severnom kosovskom gradu Leposaviću oklopnim mitraljezom naoružanim oklopnim transporterom KPS dok su deca spavala”, dodao je ambasador Đurić.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA