Najnovije

PUTIN NEĆE BIRATI SREDSTVA: Svaka vojna pomoć Ukrajini vodi u treći svetski rat

Istraživač Centra za evropske politike Strahinja Subotić rekao je danas za Tanjug da je Zapad trebalo da uzme u obzir ruske interese i da bi sada bilo kakvo vojno angažovanje i pomoć Ukrajni u tom domenu dovelo do trećeg svetskog rata.

Vladimir Putin (Ilustracija: RIA Novosti/Ministarstvo odbrane Rusije)

Objasnio je da u ovom trenutku Zapad nije spreman da odgovori na poziv Zelenskog da zatvori protok ruskih aviona iznad Ukrajine, jer bi i to izazvalo eskalaciju situacije i proširenje rata.

Takođe, dodao je da Zapad ima prostora da sankcioniše Rusiju, ali, smatra da vojnog ukljičivanja u odnos Rusije i Ukrajine ni sa jedne strane neće biti.

"Zapadu preostaje da razmotri isključivanje svih ruskih banaka iz Swifta, a trenutno su najveće Zber i Gasprom banka, potom potpuno ukidanje robne razmene sa Rusijom, takođe, vize nisu do kraja obustavljene i građani se još kreću iz Rusije u evropske zemlje, a na kraju i protok gasa i nafte je u toku", naveo je Subotić.

Podsetio je da je pripajanje Krima iz 2014. pokazalo koje su "crvene linije" Putina i istakao da on neće birati sredstva kako bi sprečio dalji prodor zapadnih sila na istok i približavanje granicama Rusije.

Govoreći o pregovorima Rusije i Evrope, Subotić je kazao da je Putin spreman da sluša predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji govori u ime EU, ali koji ima i lični odnos sa predsednikom Rusije.

"Makron je razgovarao sa Putinom više sati. Makron je uspeo da izdejstvuje humanitarne koridore, čak se u par navrata govorilo i o obustavi vatre kada su ruski napadi u pitanju. Međutim, u ovom trenutku, vidi se da to nije u potpunosti održivo stanje", kazao je Subotić.

Prema njegovim rečima Ukrajina zahteva da se Rusija povuče sa Krima, Donjecka i Luganska, a Rusija insistira da se Ukrajina mora reorganizovati na način da se garantuje njena neutralnost, a ni jedna strana ne popušta u svojim zahtevima.

U ovom trenutku, kazao je Subotić, Nemačka radi na izgradnji sopstvenih bezbednosnih kapaciteta i dodao da nemački kancelar Olaf Šolc ulaže sredstva u bezbednosnu reformu zemlje.

"Verujem da će Nemačka morati više da sarađuje sa Makronom ukoliko on pobedi i osvoji drugi mandat", kaže Subotić.

Smatra takođe da Zapadni Balkan treba da se integriše u EU i da su u ovom trenutku politika proširenja i geopolitizacija ključne za opstanak EU.

Na pitanje o odnosu Kine i Rusije Subotić je rekao da dve zemlje imaju saradnju koja ne poznaje granice.

"Kina je u ovom trenutku uzdržana i jasno je da će profitirati kad se Rusija povuče sa zapadnog tržišta i okrene se istočnom", kazao je Subotić.

Ocenio je da će se Putin potpuno okrenuti kineskom tržištu i da se neće obazirati na ekonomske sankcije Zapada, jer, kako kaže,za njega su bezbednosna pitanja zemlje prioritet.

O potencijalnom razvoju situacije u Ukrajini Subotić je kazao da postoji šansa da situacija dodatno eskalira i da nema optimističnu poruku, objasnivši da je Krim teritorija koja je ustavno integrisana u Rusiju i verovatno zauvek izgubljena za Ukrajinu, te da Putin sad pretenduje na to da isto bude i sa Donjeckom i Luganskom.

Subotić smatra da je za smirivanje situacije neophodno da Ukrajina potpuno odustane od potencijalne ideje o ulasku u NATO.

O biološkim laboratorijama Pentagona u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA