Najnovije

Makron reizabran za predsednika Francuske

Francuski predsednik Emanuel Makron reizabran je u nedelju, osvojivši 58,2 odsto glasova u odnosu na 41,8 odsto protivkandidatkinje krajnje desnice Marin Le Pen, pokazuju projekcije ankete Ipsosa.

Projektovani rezultat, ako budu i potvrđeni, objavljeni neposredno nakon zatvaranja birališta u odlučujućem drugom krugu izbora, učinili bi Makrona prvim francuskim predsednikom u dve decenije koji je osvojio drugi mandat.Zvanični rezultati se očekuju kasnije uveče, ali projekcija znači da Makron može biti uveren da je obezbedio još pet godina u Jelisejskoj palati, piše Politco.

I zvaničnici EU će odahnuti, pošto je Emanuel Makron obećao da će nastaviti da sprovodi svoju proevropsku agendu. Prema tradiciji, Makronovo prvo putovanje kao novoizabranog predsednika bilo bi u Nemačku da bi istakao važnost francusko-nemačkih odnosa u srcu EU, podseća Politiko.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je reizbor francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

- Poštovani gospodine predsedniče, dragi prijatelju Emanuel Makron, primite srdačne čestitke povodom ponovnog izbora za predsednika Republike Francuske. Poverenje koje su Vam građani i ovoga puta ukazali, nesumnjivo potvrđuje da je Vaše vođstvo zasnovano na onim načelima i vrednostima koje su duboko ukorenjene u narodu Francuske.

Sloboda, jednakost i bratstvo i jesu neprolazni i univerzalni principi čije suštine svi treba da se podsetimo, pogotovo u sadašnjem istorijskom trenutku, možda više nego ikada pre.

Deleći upravo ove vrednosti, Srbija i dalje ostaje posvećena jačanju odnosa sa Francuskom, koji su zasnovani na tradicionalnomm prijateljstvu i strateškom partnerstvu.

Sa Vašim ponovnim izborom za predsednika, uveren sam da su srpsko-francuski odnosi na dobrom putu da dosegnu nove granice.

Francuska može da računa na Srbiju kao na iskrenog prijatelja i partnera, a uveren sam da i mi možemo da računamo na podršku Vaše zemlje, u korist mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Još jednom Vam čestitam izbornu pobedu uz najbolje želje za dalji napredak Vaše zemlje i blagostanje svih njenih građana - napisao je Vučić.

Kako je desetkovana ukrajinska jedinica pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda/Danas
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA