Najnovije

OPSADA ''AZOVSTALJA'': Koliko je još stranaca ostalo u Mariupolju?

Predsednik DNR Denis Pušilin je govorio o situaciji u železari ''Azovstalj'' u Mariupolju.

Azov (Ilustracija: Russkaя Vesna)

Pušilin je u ponedeljak, 25. aprila, rekao da se oko 400 stranih stranih dobrovoljaca nalazi među ukrajinskim ekstremistima blokiranim u fabrici '’Azovstalj'’ u Mariupolju.

„Pa, ukupan broj je i dalje informacija koju imamo. Recimo samo da nije ažuriran. Reč je o oko 400 ljudi stranih plaćenika koji su tu i dalje“, rekao je predsednik DNR, citira ga TV kanal „Rusija 24“.

On nije isključio da će ukrajinski i strani ekstremisti ponovo pokušati da izbiju sa teritorije opkoljene fabrike. Istovremeno je istakao da konsolidovana grupacija oružanih snaga Rusije i DNR ima dovoljno snage i sredstava da bi se sprečili takvi rizici.

Treba napomenuti da se u području fabrike '’Azovstalj'’ nastavlja sukob između snaga Rusije i DNR sa jedne i ekstremističke formacije '’Azov'’ sa druge strane. Vojska je više puta nudila ekstremistima da polože oružje i predaju se, gde im je zagarantovan život. U tu svrhu organizovani su humanitarni koridori. Međutim, „Azov“ i strani saučesnici to odbijaju i obraćaju se Zapadu sa zahtevom da ih prebace u treću zemlju, na šta ne dobijaju odgovor. „Azovci” nastavljaju da pružaju otpor i takođe sprečavaju predaju pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, koji se takođe nalaze u tunelima ispod „Azovstalja”.

Podsećamo, ruski predsednik Vladimir Putin je 21. aprila visoko cenio rezultate ofanzivnih vojnih operacija Oružanih snaga Rusije, ali je otkazao napad na fabriku '’Azovstalj'’, smatrajući ga nepotrebnim. On je svoju odluku obrazložio potrebom da zaštiti živote i zdravlje vojnih lica Rusije i DNR u Mariupolju.

Takođe podsećamo da među opkoljenim ekstremistima u Mariupolju ima i dobrovoljaca sa Zapadnog Balkana, tačnije iz Hrvatske.

O vatrenom krštenju najmodernijeg ruskog tenka pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA