Najnovije

ČIŠĆENJE ''AZOVA'' U LUCI MARIUPOLJ: Vojska DNR zauzima zonu pristaništa (VIDEO)

Vojne jedinice armije DNR ušle su u luku Mariupolj i počele čišćenje teritorije od ukrajinskih ekstremista. Veliku priču o tome snimili su ratni reporteri projekta WarGonzo, koji su takođe prisutni na licu mesta. Prema podacima kojima raspolažu novinari, veći deo teritorije grada je već pod kontrolom vojske DNR.

DNR (Ilustracija: Pravda)

Neposredno pre ulaska u luku, borci 5. brigade NM DNR oslobodili su i preuzeli kontrolu nad strateškom visinom na kojoj se nalazi svetionik.

Zatim su nastavljene borbe za oslobođenje same luke, vojska DNR se suočava sa žestokim otporom ekstremista iz „Azova“ i drugih formacija ukrajinske vojske. Na snimku se vidi da su administrativni lučki objekti ozbiljno oštećeni tokom neprijateljstava.

Ovo su prvi snimci koje su vojnici uspeli da prenesu iz luke Azov. Prve slike pripadnika vojske DNR, „slikane direktno u mariupoljskoj luci, čija je operacija čišćenja upravo u toku“.

Podaci do kojih su došli reporteri projekta WarGonzo ukazuju na to da su posade stranih teretnih brodova blokiranih od strane puka '’Azov'’ u luci neposredno pre početka neprijateljstava stupile u kontakt sa vojskom DNR. Oni tvrde da su u zatočeništvu više od mesec dana. Među taocima ima i žena.

Kako je ranije objavljeno, do početka neprijateljstava u luci Mariupolj, ubijeno je najmanje 7 posada brodova za rasute terete. Korišćeni su kao živi štit za ukrajinske ekstremiste više od mesec dana. Većina njih su državljani Rusije i drugih zemalja.

Posle luke u Mariupolju, oružanim snagama DNR ostaje da očiste poslednje uporište '’Azova'’, železaru '’Azovstalj'’.

Australijsku vojnu pomoć Ukrajini pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA