Najnovije

BAGDAD: Irački zakon protiv Izraela

Svaki pokušaj normalizacije odnosa s „cionističkim entitetom” bio bi kažnjen smrću ili doživotnom robijom.

Foto: Jutjub

Irak je na putu da posle više od šest decenija postane prva arapska zemlja koja će zakonom zabraniti normalizaciju odnosa sa Izraelom.

Parlament u Bagdadu je u prvom čitanju prihvatio nacrt zakona koji se odnosi i na autonomnu kurdsku oblast, o zabrani normalizacije i uspostavljanju odnosa s „cionističkim entitetom”.

Predlog je podneo najveći parlamentarni blok, koji predvodi koalicija uticajnog šiitskog lidera Muktade el Sadra, koji je ranije najavljeni potez obrazložio željom da se spreči izraelska ambicija da „dominira našom voljenom zemljom”.

Zakonska inicijativa stiže u vremenu u kome vodeća šiitska koalicija, pobednik izbora u oktobru, i dalje nije u stanju da formira vladu, pa je najavila prelazak u opoziciju, prepuštajući drugim grupama da sačine vladu.

Po predlogu zakona, ne samo da se kriminalizuje normalizacija odnosa sa Izraelom već se i zabranjuje uspostavljanje diplomatskih, političkih, vojnih, ekonomskih i kulturnih odnosa i svake vrste saradnje sa „invazionim cionističkim entitetom”. Predviđeni su ili smrtna kazna ili doživotni zatvor.

Irak nikada nije imao diplomatske odnose sa Izraelom, ali nije prva arapska zemlja koja ima ovakav zakon. Jedan od prvih, Zakon o bojkotu, izglasan je u Libanu 1955. i zabranjivao je bilo kakve komercijalne veze. Sadašnji irački predlog naslanja se na zakon izglasan u vreme vladavine partije Baas Sadama Huseina, koji je takođe predviđao smrtnu kaznu za promovisanje ili bliskost s principima cionizma i sličnim organizacijama.

Za sada nije sasvim sigurno da li će zakon biti formalno prihvaćen jer mora da prođe nekoliko faza pre nego što dobije punu zakonsku formu, ali je već dovoljna potvrda da irački šiiti slede ne samo retoriku već i politiku Irana prema njegovom najvećem neprijatelju – Izraelu.

Sadrova inicijativa je odgovor na Avramove sporazume iz vremena administracije Donalda Trampa koji su 2020. doveli do pune normalizacije odnosa Izraela sa čak četiri arapske zemlje: Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Marokom i u nešto blažoj formi sa Sudanom. Irak, koji je većinski šiitska država, jedini u arapskom svetu ima bliske odnose s režimom u Teheranu, koji je prononsirani protivnik „cionističkog entiteta”.

Odnos prema Izraelu ponovo izvlači linije razgraničenje i potencira razlike u arapskom svetu koje postoje između prozapadne Osovine normalizacije, kojoj pripadaju proamerički sunitski režimi, i Osovine otpora, koja okuplja prošiitske vlasti u Siriji ili one u Jemenu koja kontrolišu Sanu.

Predlog zakona stiže u vreme pojačane tenzije na okupiranim palestinskim teritorijama, pa je militantni pokret Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, odmah pozdravio predlog, pozivajući arapski i islamski svet da slede irački primer.

Predlog zakona trebalo bi da važi i za strane kompanije koje imaju poslovne veze sa Izraelom, pod pretnjom da budu isterane iz Iraka – od čega bi direktnu korist imale iranske firme.

Teško je utvrditi stvarne motive Muktade el Sadra, koji je poznat kao politički kameleon, ali koji god da su bili njegovi razlozi za podnošenje nacrta zakona, ukoliko bude prihvaćen, imaće dugoročne posledice i Irak će čvrsto povezati sa Iranom i Osovinom otpora normalizaciji odnosa sa Izraelom.

Više o novim napadima Izraela na Damask OVDE.

Izvor: Politika

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA