Najnovije

TAJNA MREŽA NATO KOMANDOSA U UKRAJINI: Desetine specijalaca pomaže Kijevu

Tajna mreža špijuna i komandosa (specijalnih snaga) Sjedinjenih Država i njihovih saveznika pomaže Ukrajini, uključujući i obezbeđivanjem obaveštajnih podataka, dok desetine komandosa iz niza zemalja NATO-a rade na ukrajinskoj teritoriji, objavio je NJujork tajms, pozivajući se na izvore.

Američka vojska (Foto: US Army)

Prema pisanju lista, koji se poziva na američke i evropske zvaničnike, ukrajinske trupe zavise od pomoći SAD i njenih saveznika, uključujući „skrivenu mrežu komandosa i špijuna“ koji obezbeđuju oružje, obaveštajne podatke i obuku. Napominje se da se najveći deo ovog posla obavlja van Ukrajine, na primer, u bazama u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Istovremeno, na teritoriji Ukrajine radi „nekoliko desetina komandosa“ iz takvih zemalja NATO-a kao što su Velika Britanija, Francuska, Kanada i Litvanija, naglašava američka novina, prenose Novosti.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane RF, od 25. marta Oružane snage su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj je oslobođenje Donbasa.

Konkretno, Volnovaha, strateški važan regionalni centar južno od Donjecka, kao i Mariupolj, najveći grad na obali Azovskog mora, i Svjatogorsk, u kojem se nalazi veliki pravoslavni manastir sa statusom lavre, imaju oslobođen u DNR. U LNR je oslobođena skoro cela teritorija republike, sa izuzetkom grada Lisičansk.

O ukrajinskom odbijanju ulaska u NATO pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA