Najnovije

U Srbiji obeležan dan ulaska Ruske Imperije u Prvi svetski rat na strani Srbije

Srpsko-ruski centar “Majak” drugi put obeležava ulazak Ruske Imperije u Prvi svetski rat na strani Srbije.

Majak čuva sećanje (Foto: Majak)

Austrougarska je 23. jula uputila Srbiji ultimatum i iste večeri srpska vlada se obratila Rusiji za pomoć. U noći između 23. i 24. jula ruski opunomoćenik Štrandman telegramom je javio S. D. Sazonovu za noćnu posetu princa Aleksandra Ruskoj misiji: „NJegovo visočanstvo mi je rekao da sve nade polaže na imperatora i Rusiju, jer samo njena moćna reč može da spase Srbiju”. Ruski imperator Nikolaj II je već 30 jula pozitivno odgovorio na molbu srpske vlade. Austrougarska napada Srbiju, a Rusija objavljuje rat Austrougarskoj 01. avgusta 1914. godine, zatim Nemačka napada Rusiju. Došlo je do međusobnog objavljivanja rata između država članica suprotnih blokova — Antante i Trojnog saveza. Tako je počeo Prvi svetski rat. Rusija ušla u rat kako bi zaštitila Srbiju, ali sama nije bila spreman za rat.

Ruska pomoć Srbiji u Prvom svetskom ratu bila je pomoć Ruske Imperije Kraljevini Srbiji u Prvom svetskom ratu. Smatra se jednom od najvećih i najznačajnijih pomoći Srbiji u ratnom sukobu. Rusija je pružila Srbiji političku, ekonomsku i vojnu podršku. Iz Carske Rusije u Srbiju preko Dunava stizali su konvoji vojne opreme, hrane, ljudstvo i bolnička oprema. Akcije Rusije su spasile Srbiju od nestanka sa političke karte sveta i od okupacije u prvoj godini rata, a kasnije su potpomogle povećavanje njene teritorije. Ruski car Nikolaj II Romanov potpisao je objavu rata 01.08.1914 godine na strani Srbije.

U skladu sa tim  istorijskim događajem koji se nikada  ne sme zaboraviti Srpsko-ruski centar “Majak” drugu godinu zaredom obeležava ovaj bitan događaj. Delegacija Srpsko-ruskog centra “Majak” predvođena direktorom Vladimirom Prebiračevićem zajedno sa specijalnim savetnikom Anom Rončević i istaknutim članovima Aleksadrom Zivlak i Sandrom Stanišić položili su cveće na Ruskom nekropolju.

Ruski Nekropolj u Beogradu  čini zajednička grobnica (memorijalni spomenik „Ruske slave“ i Iverska kapela),  na Novom groblju ispod kojih leže posmrtni ostaci bivših pripadnika ruske imperatorske vojske i flote, koji su umrli u emigraciji u Beogradu i ruskih vojniika – učesnika Prvog svetskog rata, koji su živote izgubili na ovom području.

Zašto Izrael ne uvodi sankcije Rusiji, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA