Najnovije

NOVA TAKTIKA UKRAJINSKE VOJSKE: Namamljivanje ruskih ''Kalibara''

Oružane snage Ukrajine su počele da koriste novu taktiku da „mame“ ruske visokoprecizne rakete dugog dometa ''Kalibar'', piše Vašington post pozivajući se na visoke američke i ukrajinske zvaničnike.

Kalibar (Foto: RIA Novosti)

Kako piše američki list, ukrajinska vojska je počela da aktivno koristi mamce kako bi primorala Oružane snage Rusije da bacaju rakete. Konkretno, reč je o drvenim maketama artiljerije, uključujući raketne sisteme, koje su Kijevu isporučile zapadne zemlje.

Prema rečima ukrajinskog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, Oružane snage Ukrajine su već uspele da namame najmanje deset ruskih '’Kalibara'’ za nekoliko nedelja uz pomoć mamaca. Dronovi koji prenose koordinate ciljeva za dalje navođenje projektila nisu u stanju da razlikuju takve makete od pravog oružja. Sagovornik lista je naglasio da je Ukrajina već odlučila da proširi proizvodnju modela koji imitiraju stvarnu ovojnu tehniku i oruđa, jer su pokazali svoju efikasnost.

Prema rečima vojnih analitičara, takva taktika bi mogla da pomogne Ukrajini da iscrpi raketni arsenal ruske vojske, koji je postalo teže popuniti zbog ograničenja nametnutih na isporuku mikročipova Rusiji. Pored toga, postavljanje mamaca moglo bi da primora rusku vojsku da preduzme mere predostrožnosti i pomeri svoja skladišta municije i komandna mesta dalje od linija fronta, što bi ih na kraju sprečilo da isporuče ogromnu artiljerijsku municiju na koju su se oslanjali u svojoj ofanzivi u istočnoj Ukrajini .

O jurišu na Odesu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA