Najnovije

ANA BRNABIĆ POTVRDILA: Formiranje vlade ulazi u oktobar

Mandatarka za sastav nove vlade, Ana Brnabić, potvrdila je gostujući na RTS da će formiranje vlade ući i u oktobar. To je poslednji mesec u tromesečnom roku koji je dat od konstituisanja Skupštine 2. avgusta za glasanje od vladi, iako su naprednjaci posle formiranja parlamenta brujali o tome da će Srbija dobiti vladu znatno pre krajnjeg roka.

Foto: Vlada Srbije

Osim toga potvrdila je i da sastav vlade ne zavisi isključivo od nje, kako bi formalno trebalo da bude, već od Aleksandra Vučića, lidera SNS koji obavlja i funkciju predsednika države.

Ni u ovom mandatarkinom nastupu nismo saznali ništa novo o vladi, osim da se naziru neka kadrovska rešenja i da će se menjati Zakon o ministarstvima što je i očekivamo jer je već najavila da se razmišlja o tome da nadležnosti nekih ministarstava budu podeljenja.

Formiranje vlade čekaće izgleda i njen povratak sa puta na državnu sahranu ubijenog japanskog premijera Šinzo Abea zakazanu za 27. septembar.

Brnabić je gostujući na javnosm servisu navela da formiranje kabineta ulazi u oktobar, ali i da trenutni kabinet i trenutna vlada rade u najboljem interesu građana.

„Kada pogledate kakav je bio septembar, jasno je što ulazi u oktobar. Sve što smo imali sa putovanjima, predsednik u NJujorku, čuvanje mira i bezbednosti usled provokacija, i razgovori u avgustu i septembru sa Lajčakom i Eskobarom, stalni sastanci da sačuvamo mir i stabilnost, jer se danas svi za taj mir uzdaju u Srbiju, da bude faktor stabilnosti“, rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, konture vlade se polako naziru, ne sva rešenja i ne kompletno, ali biće promena i promena zakona o ministarstvima.

Ona je navela da očekuje da rasprava u parlamentu bude nešto duža nego što je to uobičajeno.

„Nadam se da će to biti prva polovina oktobra, ali nikad ne znate šta će vam doći od obaveza“, navela je ona otvarajući mogućnost da se o vladi raspravlja i u poslednjem trenutku, kao 2007. kada je Vlada izglasana pola sata pre isteka roka.

Ako se, uz ove mandatarkine reči uzmu u obzir i Vučićeve najave da nas čeka težak period od šest i po meseci, logično je zapitati se hoće li vlade uopšte i biti.

Pitali smo političkog konsultanta Dušana LJ. Milenkovića hoće li se zaista ponoviti sitaucija iz 2007. i mogu li okolnosti u kojima se Srbija nalazi i obaveze njenog predsednika da budu opravdanje za naizglasavanje vlade ili bi to teška situacija trebalo da ubrza njeno formiranja.

On kaže da je suština u tome da formiranje Vlade ni malo ne utiče na upravljanje državom, jer se ona vodi iz jednog centra moći.

– S obzirom na to da je Aleksandar Vučić uništio sve institucije države i inokosno, i protivustavno naravno, upravlja zemljom, vreme sastavljanja Vlade nije važno i nema nikakve političke posledice, osim za hijerarhiju unutar režima koji protivstavno upravlja sistemom, i na njihove interne odnose i obračune. Formranje Vlade 2007. nema nijednu tačku poređenja sa ovom (i ostalim Vladama Aleksandra Vučića), jer je nategnuto formiranje Vlade 2007. posledica pluralnosti u društvu i demorkatskog balansa moći, dok danas Vlada zavisi isključivo od odluke jednog čoveka i njegovog vremena, procene tajminga i ličnog rasporeda – zaključuje Milenković.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA