Najnovije

"ZAČEPITE USTA" Severna Koreja hitno reagovala na nove optužbe SAD, oglasili se i Rusi

Posle izveštaja SAD da Pjongjang snabdeva Moskvu oružjem i municijom, Severna Koreja je odlučno saopštila da Rusiji nikada nije prodavala oružje, niti da to planira da radi u budućnosti.

Kim DŽong Un. (Foto: Jutjub)

Američki zvaničnici tvrde da je Rusija u procesu kupovine raketa i artiljerijske municije od Severne Koreje. Moskva je demantovala te izveštaje a sada i Pjongjang.

Državna agencija KCNA citirala je neimenovanog zvaničnika ministarstva odbrane koji je poručio da Severna Koreja nikada nije izvozila oružje ili municiju u Rusiju i da ne planira da to radu i budućnosti.

Zvaničnik je optužio SAD i druge "neprijateljske sile" da šire glasine i poručio im da prestanu sa "nepromišljenim komentarima" i "začepe usta".

Bilo kakva trgovina oružjem između Pjongjanga i Moskve predstavljala bi kršenje sankcija Ujedinjenih nacija.

Portparol američkog Stejt departmenta ranije ovog meseca rekao je da bi Rusija od Severne Koreje mogla da kupi "milione komada municije, raketa i artiljerijskih granata", da bi potom portparol Nacionalnog saveta bezbednosti DŽon Kirbi malo umirio situaciju rekavši da kupovina još nije završena i da nema dokaza da će oružje iz Severne Koreje biti upotrebljeno u ratu u Ukrajini.

Mnogo od severnokorejskog oružja ruskog dizajna, datira još iz sovjetske ere, pa su njihovi projektili slični onima koje danas koristi Rusija.

Ranije ovoga meseca, ruski predsednik Vladimir Putin je u pismu severnokorejskom lideru Kim DŽong-unu poručio da će proširiti "opsežne i kontruktivne bilateralne odnose" dve zemlje.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA